'Problemen voor nog meer pulsvissers dan gedacht'

Een pulsvisser aan het werk.
Een pulsvisser aan het werk. © Niels Wenstedt/ANP
DEN HAAG - Veel meer Nederlandse vissers dan gedacht dreigen nog dit jaar hun pulsvisvergunning te verliezen. Dat meldt de NOS. Het heeft te maken met een ingewikkelde 'truc'. Hoeveel bedrijven bij ons in de buurt hierdoor getroffen worden is niet duidelijk.
Vorige week kregen 42 visbedrijven nog te horen dat ze hun pulsvisvergunning waarschijnlijk tot halverwege 2021 kunnen behouden. Dat leek het resultaat van onderhandelingen in Brussel en Straatsburg, maar die belofte staat nergens zwart op wit.
In de akkoorden staat dat maar vijf procent van de vloot van een land mag blijven pulsvissen. Dat zijn geen 42, maar zo'n tien tot vijftien Nederlandse schepen, berekende de NOS.

Vergunningen stopzetten

Dat zou betekenen dat het ministerie van Landbouw en Visserij nog dit jaar vergunningen moet stopzetten die voor onbepaalde tijd zijn afgegeven. Dat is niet alleen een financiële tegenslag voor de betrokken vissers, maar het kan ook leiden tot een juridische strijd tussen het ministerie en de sector.
De onduidelijkheid over het aantal vergunningen komt voort uit een juridische truc die Europarlementariër en onderhandelaar Peter van Dalen (ChristenUnie) inzette, in overleg met het ministerie.

Omgekeerd redeneren

Ze dachten gebruik te kunnen maken van een zogenoemde a contrario-redenering. In de teksten staat: 'er zullen geen nieuwe licenties aan schepen worden afgegeven' . Draai je die redenering om, zo zeiden de Nederlandse onderhandelaars, dan staat daar: 'alle bestaande vergunningen blijven geldig'.
De onduidelijkheid voor de vissers lijkt nog wel even te gaan duren. Het Europees Parlement en de Europese Raad moeten zich nog over de kwestie uitspreken. Pas daarna wordt duidelijk waar de vissers aan toe zijn.