Taxiprotest in Den Haag leidt tot files op A4 en A13

DEN HAAG - Honderden taxichauffeurs demonstreren sinds het middaguur op het Malieveld in Den Haag. Zij pleiten voor eerlijkere concurrentie tussen Uber en de reguliere taxi's.

Om hun actie kracht bij te zetten, reden de taxichauffeurs in colonne op lage snelheid naar Den Haag over de A4 en A13. Hierdoor onstonden files met een lengte van vijf tot acht kilometer. Ook op de Benoordenhoutseweg werd het verkeer opgehouden door de stoet. De protesterende taxichauffeurs - zo'n vijfhonderd - zijn afkomstig uit onder meer Utrecht, Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam en sommige taxichauffeurs zelfs uit het buitenland.


'We zijn vooral boos omdat verzekeringspremies zijn verhoogd na ongelukken die kort geleden gebeurden en waarbij Uberchauffeurs betrokken waren', legt mede-initiatiefnemer Gökan Bilgin uit. Hij doelt op de drie dodelijke ongelukken die eind vorig jaar en begin dit jaar plaatsvonden met Uberchauffeurs in Amsterdam en omgeving. Daarbij kwamen vier mensen om het leven. 'Reguliere taxichauffeurs worden zo gestraft voor misstanden bij de concurrent.'

Niet redelijk

'Uberchauffeurs rijden voor 80 eurocent per kilometer, wij voor 2,35 euro', legt Bilgin uit. 'Wij vinden het niet redelijk dat we nu gelijkgeschakeld worden met Uber en ook hogere verzekeringspremies moeten betalen.' FNV Taxi neemt niet deel aan het protest, maar laat weten het wel eens te zijn met de actiepunten.


In februari 2015 demonstreerden taxichauffeurs ook al op het Malieveld tegen Uber. Toen lieten ze zich horen door hard te toeteren.LEES OOK: Waarom taxichauffeurs aan de bel trekken: 5 vragen over Uber

BEKIJK HIER DE ACTUELE VERKEERSSITUATIE

Meer over dit onderwerp:
TAXIPROTESTEN DEN HAAG UBER
Deel dit artikel: