Stapelwolken en zon? Let dan op, juist nu verbrand je extra snel!

Een vrouw wordt op het strand ingesmeerd.
Een vrouw wordt op het strand ingesmeerd. © ANP
REGIO - Het is een aangename dag met wat stapelwolken en zon. Maar wist je dat je juist op dit soort dagen extra snel kan verbranden? Onze weerman Huub Mizee legt je uit hoe dat zit.
Je zou denken dat je op een onbewolkte dag meer uv-straling op je huid krijgt, maar dat is dus niet zo. Bij een licht- tot halfbewolkte lucht krijg je tot twintig procent meer uv-straling op je huid. 'Dat komt omdat de uv-straling wordt weerkaatst op de wolken en ook die straling komt op je huid. Wanneer er meer bewolking is, neemt de zonkracht in het algemeen wel weer af', aldus Mizee.
Vooral in het voorjaar en de vroege zomer is de kans dat je huid verbrandt vrij groot. 'De huid is dan na de winter nog niet gewend aan de toenemende hoeveelheid zonneschijn. In de zomer en het najaar komt de zon geleidelijk weer lager te staan en is de huid met een bruinere huid beter beschermd tegen de uv-straling.'
Uv-straling tijdens een wolkloze dag (dikke lijn) en een licht bewolkte dag (dunne lijn):
Ook in het water
Bekender is dat je op of langs het water sneller verkleurt. 'Dit klopt ook zeker. Het is zelfs zo dat je ook als je in het water ligt sneller verkleurt. Ook als je een meter onder water ligt', aldus Mizee.
En dat niet alleen: zelfs als je naast een witte muur zit neem je meer uv-straling op. Ook onder de uitgeklapte parasol neem je nog uv-straling op, al is dat wel aanzienlijk minder dan als je in direct zonlicht zit.

Tropische week

Komende week loopt de temperatuur weer verder op. Maandag wordt het rond de 25 graden, met een stevige zuidwestenwind. Vanaf dinsdag wordt het tropisch en zonovergoten. Volgens de berekeningen kan het woensdag en donderdag rond of boven de 35 graden worden.
Het goede weer is dan weer slecht nieuws voor hooikoortspatiënten. Juist nu het graspollenseizoen afgelopen is gaat de bijvoet bloeien. Volgens Nature Today groeien deze door het warme weer sneller dan normaal, waardoor er extra veel pollen in de lucht komen. En omdat het zeker tot vrijdag niet gaat regenen blijven de pollen in de lucht dwarrelen. Bij hooikoortspatiënten kan dit voor extra klachten aan de luchtwegen zorgen.
Heb jij een vraag over een weerssituatie of een weerfenomeen? Vraag het aan Huub via weer@omroepwest.nl en wie weet legt hij het ook aan je uit in een video. Bekijk hier alle video's in de rubriek Huub's Weerweetjes.