Haagse strandtent kan het schudden

Strand Kijkduin | Foto Omroep West
Gevaarlijke zandplaat bij Kijkduin | Foto Omroep West
DEN HAAG - Vader en zoon Boekholt kunnen een expolitatievergunning van hun strandtent LEUK op het strand van Kijkduin wel vergeten, nu ze een zaak bij de Raad van State hebben verloren. De Boekholts stapten naar de Raad omdat hun strandtentvergunning werd geweigerd. Vader en zoon zijn het daar niet mee eens.
Volgens de Raad heeft de burgemeester de vergunning terecht geweigerd, omdat er niet meer dan 20 strandtenten op het zuidelijke strand van Kijkduin mogen zitten. En er zijn al 20 vergunningen vergeven en meer wil de gemeente niet verlenen.
De Boekholts vinden dat oneerlijk en eisten - tevergeefs - alsnog een vergunning voor hun strandtent. Zij vroegen om een vergunning, omdat zij steeds gedonder hebben met controleambtenaren over wat ze nu wel of niet vanuit hun strandtent mogen verkopen.

Wel snackbar, geen terras

Feitelijk mag LEUK wel als snackbar fungeren, maar er mag geen terras zijn waar klanten hun etenswaren en drankjes drinken. Ook na de uitspraak van de Raad van State blijf het onduidelijk wat LEUK wel en niet mag verkopen en of ze wel of geen terras mogen.
De Raad gaat in de uitspraak ook niet in op de belangrijke vraag of de gemeente Den Haag de Europese aanbestedingsregels schendt, door aan strandtenten exploitatievergunningen voor onbepaalde tijd te verlenen.

Te laat

Volgens de Raad hebben de Boekholts dat kritiekpunt te laat gemeld. Daarom mag de Raad daar niet meer over oordelen.
Eerder tijdens de rechtszitting bleek al dat de gemeente de aanbestedingsregels gaat aanpassen om andere rechtszaken te voorkomen.