Verdubbeling meldingen verwarde personen in vier jaar tijd

DEN HAAG - Het aantal meldingen over verwarde personen in de regio Den Haag is in vier jaar tijd verdubbeld. Ook in de Leidse regio was sprake van een verdubbeling. In 2014 waren er in het gebied van de politie Den Haag 5.720 meldingen en in 2018 11.254, zo meldt de poltie donderdag. Vorig jaar werd al geconstateerd dat er steeds meer meldingen bij de politie binnenkomen over verwarde personen.

Het aantal meldingen is onder meer toegenomen doordat meer mensen de politie bellen zodra ze een verward persoon zien. Veel mensen met verward gedrag die in aanraking komen met de politie zijn niet of nauwelijks overlastgevend, crimineel of gevaarlijk. Het gaat daarbij om kwetsbare mensen die hulp nodig hebben, zo stelt de politie.

In Den Haag is al sinds twee jaar een zogenoemd Schakelteam aan het werk. Dat team zorgt ervoor de verwarde mensen in een passende omgeving worden opgevangen en niet in eerste instantie in een politiecel terecht komen.

Zorgelijk

De politie noemt de toename een zorgelijke trend. Staatssecretaris Blokhuis zei eerder dat er een speciaal telefoonnummer komt voor mensen die zich zorgen maken over iemand die zich verward gedraagt. Nu komen die telefoontjes bij de politie terecht.

De politie vindt het een goede zaak dat er een speciaal telefoonnummer komt om dit soort meldingen door te geven. Ook juicht de politie de opzet van lokale meldpunten toe.

LEES OOK:

Meer over dit onderwerp:
VERWARDE PERSONEN DEN HAAG POLITIE
Deel dit artikel: