Rellende ADO-fans krijgen voorwaardelijke taakstraffen

DEN HAAG - Vijf ADO-fans, tussen de 20 en 31, zijn veroordeeld tot voorwaardelijke taakstraffen van 60 uur, omdat ze betrokken waren bij supportersrellen op 19 februari 2017. ADO speelde toen thuis tegen Feyenoord, het werd 0-1

Twee 24-jarige Hagenaars werden door de rechter vrijgesproken, omdat ze onvoldoende duidelijk herkenbaar waren op de vele camerabeelden die in het ADO-stadion zijn gemaakt. Een achtste verdachte (50) moet later nog voor de rechter verschijnen.

De rellen braken uit nadat twee neven op de Aad Mansveldtribune na een doelpunt van tegenstander Feyenoord juichten. Een deel van de supporters kon dat niet hebben en viel het duo aan. Tijdens een achtervolging werd het hek tussen twee tribunes gesloopt. Daarna kwamen er supporters van de Haaglandtribune bij. Ze probeerden bij het Feyenoordvak te komen.

Agenten gewond

Een groep politiemensen, die al jaren ADO-supporters begeleidt, sprong tussen de vechtende fans. Ze werden bekogeld met kliko's, ijzeren staven en vuurwerk. Negen agenten raakten gewond.

De zeven fans die donderdag voor de rechter stonden worden niet verdacht van de mishandeling van agenten, maar van het slopen van een hek en een poging een ander hek omver te trekken. 'Thuis opgehaald worden voor een hekje duwen, totaal overdreven', zei een 31-jarige Zoetermeerder daarover.

Stadionverbod en boete

Andere verdachten klaagden over de dubbele straf: de supporters kregen allemaal een stadionverbod van twee jaar en een KNVB-boete van rond de 500 euro. Daarbij komt de straf die de rechter donderdag oplegde.

De officier van justitie hield expres geen rekening met de straffen van ADO en de KNVB. 'Het was bij de beesten af, er was voelbare haat aanwezig. Ieder weldenkend mens dat hoort wat zich daar heeft afgespeeld zal, ondanks de mogelijke liefde voor voetbal, toch wegblijven uit het Kyocerastadion', aldus de officier.

Negen andere verdachten

Het OM eiste tegen alle zeven verdachten een onvoorwaardelijke taakstraf van 100 uur. Negen andere verdachten, die worden aangeklaagd voor geweld tegen agenten en stewards, moeten in juli voor het eerst voor de rechter komen voor een niet-inhoudelijke zitting.

De politierechter liet bij haar straf meewegen dat de vervolging bijna twee jaar op zich heeft laten wachten. Zij hield, in tegenstelling tot het Openbaar Ministerie, wel rekening met de bestraffing door ADO en de KNVB.

De meeste stadionverboden lopen maandag aanstaande af. Op zondag 24 februari ontvangt ADO de nummer twee van de eredivisie Ajax uit Amsterdam.

Meer over dit onderwerp:
ADO RELLEN POLITIE FEYENOORD MISDAAD
Deel dit artikel: