Vier mannen aangehouden voor afpersing, gijzeling en poging tot ontvoering

© Pieter Kuipers, Omroep West
DEN HAAG - Vier mannen zijn woensdagavond aangehouden op verdenking van afpersing, gijzeling en poging tot ontvoering. Dat meldt de politie vrijdagmiddag. Het gaat om mannen van 23, 26, 27 en 30 jaar uit Den Haag.
Zaterdag 16 februari rond 18.30 uur werd een 36-jarige Hagenaar op de Rijswijkse Landingslaan bijna ontvoerd. De man liep naar een flat en werd daar door drie mannen aangevallen. De Hagenaar werd geslagen en geschopt waardoor hij een hoofdwond opliep.
De mannen trokken de Hagenaar vervolgens in de richting van een bus die klaarstond. De man wist te ontkomen aan zijn belagers, omdat hij zich hevig verzette en begon te schreeuwen. Tijdens de ontsnapping verloor de man zijn kleding. Hij werd opgevangen door getuigen, maar de drie verdachten gingen er vandoor. De bus werd in beslag genomen voor onderzoek.

Man gegijzeld en afgeperst

Enkele dagen later, op maandagavond 18 februari, klopten meerdere mannen op de woning van een 47-jarige Hagenaar en drongen vervolgens het huis binnen. Ze eisten een groot geldbedrag en de auto van de man.
De Hagenaar werd meegenomen door de mannen en reden met hem in zijn auto door Den Haag, om hem zo geld te laten geven. Pas na een paar uur werd de man uit de auto gezet. De auto werd meegenomen door de verdachten.

Auto klemgereden

Uit de onderzoeken naar de twee zaken bleek dat de daders van de poging tot ontvoering dezelfde personen waren als de daders van de afpersing en gijzeling. Door camerabeelden waren de identiteiten van de mannen bekend. De mannen van 23 en 30 jaar werden woensdagavond op het Rijswijkseplein aangehouden. De agenten reden de twee daar in hun auto klem.
De twee andere verdachten werden nog dezelfde avond aangehouden. Het is nog niet duidelijk waarom de twee slachtoffers het doelwit waren. De politie heeft voor het verdere onderzoek telefoons, twee auto's, een slagwapen en een vuurwapen in beslag genomen.