Elektrische auto's parkeren vanaf 2021 goedkoper: gemeenten bepalen korting zelf

Gemeenten mogen zelf beslissen of ze de korting invoeren.
Gemeenten mogen zelf beslissen of ze de korting invoeren. © ANP
DEN HAAG - Elektrische auto's kunnen vanaf uiterlijk 2021 goedkoper parkeren dan wagens die rijden op benzine of diesel. Gemeenten mogen dan zelf bepalen hoe groot de korting op het parkeertarief wordt.
Met de maatregel wordt de lucht in de stad schoner. Bovendien geeft het een extra impuls aan de overgang naar emissieloze voertuigen, schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) aan de Kamer.
Gemeenten mogen zelf beslissen of ze de korting invoeren en hoeveel die wordt. Dat is volgens de staatssecretaris 'afhankelijk van lokale voorkeuren en omstandigheden'. De maatregel was al afgesproken in het regeerakkoord. Daarin staat ook dat het streven is dat in 2030 alle nieuwe auto's emissieloos zijn.

'Nemen we mee'

De gemeente Delft laat desgevraagd weten dat het tot nu toe niet mogelijk was om bij het bepalen van de tarieven onderscheid te maken tussen auto's met of zonder uitstoot. 'Delft is momenteel bezig met het opstellen van een nieuw mobiliteitsplan Delft 2040. Hierin staat welke kant we in 2040 opgaan op het gebied van mobiliteit en verkeer, dus ook op het gebied van parkeren. Bij het opstellen van dit plan zal Delft zich dan uiteraard ook gaan beraden op de mogelijkheid die de staatssecretaris heeft bekendgemaakt.'
De woordvoerder van de gemeente Delft benadrukt dat los van de maatregel van Van Veldhoven nu al wordt gewerkt aan het uitbreiden van het aantal oplaadplekken voor elektrische auto's. 'Daarbij spelen we in op de toenemende vraag naar deze voorzieningen.'

Den Haag

Den Haag wil in 2030 klimaatneutraal zijn. 'Dat betekent dat ook het verkeer een flinke stap moet maken', laat een woordvoerder van de gemeente Den Haag weten.
De gemeente noemt de mogelijkheid om met de parkeertarieven voor elektrische auto's een 'welkome aanvulling'. 'We zullen deze mogelijkheid zeker bekijken bij het opstellen van de plannen voor een nieuwe parkeerkader en de mobiliteitstransitie', aldus de woordvoerder.