'Haagse' Syrië-ronselaars horen jarenlange celstraffen eisen

DEN HAAG - Justitie in Suriname heeft respectievelijk zes en vier jaar celstraf geëist tegen Raoul A. en Nasr I. De twee broers die de Nederlandse nationaliteit hebben en in Den Haag zijn opgegroeid, worden verdacht van betrokkenheid bij terroristische activiteiten. Ze zitten al sinds eind juli 2017 in de Surinaamse gevangenis in voorarrest.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is er voldoende bewijs dat de broers in Suriname mensen ronselden om in Syrië voor terreurorganisatie IS te gaan vechten. Ook is duidelijk dat de broers een Syriëganger, een zekere Riaz, geld hebben gegeven toen hij zonder zat. Deze indirecte financiering van een terreurorganisatie is strafbaar.

De broers zelf hebben tijdens hun verhoren gezegd dat ze dat geld juist hadden gestuurd als hulp aan hun kennis. De man zou dat geld kunnen gebruiken om terug naar Suriname te komen, mocht het niet lukken Syrië te bereiken. Het OM vindt dit verhaal ongeloofwaardig omdat er een foto in het dossier zit waar de man triomfantelijk een AK 47-machinegeweer vasthoudt en duidelijk in Syrië is.

Extreme chats waren 'grootspraak'

De officier van justitie heeft zich voor een groot deel van de bewijsvoering gebaseerd op vele chatberichten die op de telefoons van I. en A. zijn aangetroffen. Hieruit is gebleken dat vooral A. zich vaak zeer extreem uitte. Het OM acht de broers ook schuldig aan verboden wapenbezit.

In de verhoren hebben de twee toegegeven een wapen en munitie in huis te hebben gehad. Ze waren nog niet toegekomen aan het aanvragen van een wapenvergunning,  verklaarden ze. De chatberichten noemden ze 'grootspraak en stoerdoenerij'. Op 22 maart zijn de advocaten van de broers aan zet voor hun verdediging.

Meer over dit onderwerp:
SYRIë SURINAME
Deel dit artikel: