Instellingen

Vier jaar cel en tbs voor man die Russische Julia doodde en in stukken zaagde

Andrei K.| Tekening: Omroep West/ Theresa Hartgers
Andrei K.| Tekening: Omroep West/ Theresa Hartgers
DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft Andrei K. (41) veroordeeld tot vier jaar cel en tbs voor het doden van zijn vrouw Julia Chernyshova (30). In januari vorig jaar bracht hij haar in hun huis op Scheveningen om het leven. Het lichaam van zijn vrouw zaagde hij in stukken en verstopte het in een kist met aarde op het balkon.
Het Openbaar Ministerie (OM) had acht jaar cel en tbs geëist. De rechtbank vindt dat K. sterk verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij Julia doodde. Toen hij haar in stukken zaagde en als vermist opgaf, was hij volledig ontoerekeningsvatbaar, oordeelt de rechter. Volgens deskundigen was hij op dat moment 'volstrekt los van de werkelijkheid'. De opgelegde celstraf is daarom lager dan de eis.

.Toen politieagenten een paar dagen later het huis doorzochten, vonden ze de lichaamsdelen van de vrouw. Andrei K. heeft bekend dat hij zijn vrouw heeft omgebracht, maar zei dat hij er geen herinnering aan heeft vanwege zijn slechte geestelijke toestand. Hij zou al jaren ernstige depressies hebben.

Scheiding

Andrei K. heeft verklaard dat hij Julia heeft gedood toen hij een black-out kreeg tijdens een ruzie. Volgens de Rus had zijn vrouw hem een paar weken eerder verteld dat ze was vreemdgegaan met meerdere mannen. Ze zouden gaan scheiden.
Het stel was in 2009 getrouwd. K. werkte bij Shell, maar zat al lange tijd ziek thuis. Het bedrijf wilde van hem af, bleek uit een brief die hij een paar weken voor de dood van Julia kreeg. Kort daarna biechtte Julia op dat ze was vreemdgegaan en wilde scheiden. Daardoor vielen de belangrijkste twee pijlers in zijn leven weg.

LEES OOK: