Politie valt 30 woningen Den Haag en omgeving binnen in onderzoek naar spookbewoning

DEN HAAG - Er is dinsdagochtend veel politie op de been aan de Vuistbijl in Den Haag. In de wijk Ypenburg zijn meer dan twintig woningen doorzocht. Ook huizen in Rijswijk, Zoetermeer, Nootdorp en een pand in Rotterdam zijn binnengevallen. Er zijn in totaal zeventien arrestaties verricht.
De politie was erachter gekomen dat in grote appartementencomplexen in Ypenburg 'spookbewoning' plaatsvond. Daar bleken mensen te wonen, terwijl er in veel gevallen niemand stond ingeschreven. Tijdens het onderzoek kreeg de politie zicht op drie mannen die dit als verhuurbemiddelaars voor deze bewoners geregeld hadden. Deze aangehouden mannen zijn 57, 43 en 36 jaar en komen uit Zoetermeer, Nootdorp en Rijswijk. Zij zouden gekneveld zijn weggevoerd. 'Maar meer arrestaties sluiten wij zeker niet uit', laat een politiewoordvoerder weten.
De politie waarschuwt - met acteurs van het tv-programma Flikken Rotterdam - in het onderstaande filmpje voor spookbewoning:

Achter de deuren van zogenoemde spookwoningen gaat volgens de politie 'een hele criminele wereld schuil'. Er wordt gewezen op witwassen en drugsgerelateerde criminaliteit. 'Omdat mensen er volledig anoniem kunnen wonen, kunnen zij veelal ongemerkt en ongestoord hun gang gaan.' Daarom wil de politie weten wat er precies achter deze deuren gebeurde.

'Plein leek wel een wagenpark'

Verslaggever Mariët Overdiep zag op een van de bovenste etages van een van de flats dat de deur van een van de appartementen is opengeramd. In dat appartement wordt nauwgezet onderzoek gedaan. De politie laat weten dat er meer informatie volgt 'zodra het onderzoek dit toelaat'.
Een buurtbewoner keek 's ochtends vroeg op van 'alle heisa en drukte' voor zijn deur. 'Ik vroeg me af wat er gebeurde', vertelt hij. 'Op het plein voor mijn flat mag normaal niet geparkeerd worden, maar nu leek het wel een wagenpark. Het stond vol politieauto's.' De aangehouden mensen kent hij niet. 'Ik zou niet weten wie daar woont.'