Nieuws

Celstraf voor jonge hacker die BBC aanviel

Archief
Modem, Computer, Internet ANP-nummer: 51338593 © ANP
DEN HAAG - De 20-jarige Hagenaar Kian S. krijgt 377 dagen cel, waarvan 360 voorwaardelijk voor het uitvoeren van ddos-aanvallen. Ook krijgt hij een taakstraf van 120 uur. Omdat hij al in voorrarrest heeft gezeten, hoeft hij niet terug de gevangenis in.
Kian S. richtte zijn digitale aanvallen onder meer op de servers van de Britse omroep BBC en YahooNews. S. heeft bekend dat hij van 2014 tot 2017 meerdere aanvallen heeft uitgevoerd. Hij stuurde met een krachtig netwerk van naar schatting 25.000 besmette computers zo veel berichten naar bedrijven, dat hun sites niet meer bereikbaar waren.
De rechtbank in Den Haag besloot S. als minderjarige te veroordelen, omdat hij een deel van de ddos-aanvallen als minderjarige pleegde. Hij was pas 13 jaar toen hij ermee begon.

Afpersingen

De rechtbank rekent het S. ook aan dat hij mensen en bedrijven heeft afgeperst om de aanvallen te stoppen. Hij adverteerde op hackerssites om de aanvallen tegen betaling uit te voeren.
S. doet inmiddels een ICT-opleiding. 'Ik hoop dat u dit soort streken niet meer zult uithalen en dat u uw kennis op een positieve manier toepast', zei de rechter tegen hem. De officier van justitie had gevraagd om S. als volwassene te berechten. Hij had een celstraf van twee jaar geëist, waarvan 22 maanden voorwaardelijk, en een taakstraf van 240 uur.