Minder huizen verkocht in Zuid-Holland

© Omroep West
DEN HAAG - In Zuid-Holland worden de minste huizen van Nederland verkocht. Dat heeft het Delftse Taxatiebedrijf Calcasa onderzocht. Eind 2018 werden er ruim tien procent minder huizen verkocht dan het jaar ervoor. Vooral in Den Haag wisselden minder koophuizen van eigenaar. Dat komt vooral doordat er minder huizen te koop staan.
Al sinds eind 2012 neemt het aantal verkoophuizen in Nederland af. 'De enige reden dat het aanbod kan dalen is dat er minder mensen zijn die hun huis te koop zetten', laat Calcasa weten. Hierdoor daalt het aanbod op de woningmarkt.
'De daling van het aantal beschikbare woningen lijkt daarmee de meest waarschijnlijke verklaring voor de afname van het aantal woningverkopen', zegt Rogier van de Hijden van Calcasa.

Woningmarkt koelt af

Volgens Calcasa begint de woningmarkt af te koelen. De drukte van het kopen en verkopen van huizen neemt af. Ook de huizenprijzen stijgen minder hard.
De oorzaak van de afkoelende woningmarkt is niet precies vast te stellen, aldus van der Hijden. Volgens hem komt dat mogelijk door de afname van het consumentenvertrouwen, de economische groei of doordat de huizen relatief duur zijn.