Dode door koolmonoxidevergiftiging in huis Weimarstraat Den Haag

DEN HAAG - In een huis aan de Weimarstraat in Den Haag, vlakbij het Regentesseplein, is donderdag een dode gevonden. Politiemensen die het huis in gingen, merkten al snel dat er koolmonoxide aanwezig was. Waar dat vandaan kwam, is nog onduidelijk. De brandweer doet onderzoek.
De politie kreeg een melding dat er een dode in het huis aan de Weimarstraat zou liggen. Toen agenten gingen kijken, werd er inderdaad een slachtoffer gevonden. De identiteit van die persoon is nog niet bekend. Al snel werden agenten onwel en ging er een koolmonoxidemelder af in het huis.
'Twaalf personen, onder wie vier politieagenten, voelden zich niet lekker en zijn naar verschillende ziekenhuizen gebracht', laat een politiewoordvoerder weten. Hoe het nu met ze gaat, is onbekend. Het gaat om mensen die aanwezig waren in zes woningen boven een kapperszaak. 'Inmiddels zijn de woningen gelucht en is het CO-gevaar geweken', zegt de politie.

Koolmonoxidevergiftiging

De brandweer onderzoekt hoe de koolmonoxide is vrijgekomen. De politie doet onderzoek naar de doodsoorzaak van het slachtoffer. 'Dat kan koolmonoxidevergiftiging zijn, maar wellicht ook iets anders.'
Koolmonoxide is een giftig gas en staat bekend als sluipmoordenaar: je proeft, ruikt of ziet het niet. Bij inademing raak je al snel bewusteloos. De eerste verschijnselen bij acute blootstelling zijn hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, duizeligheid, dubbelzien, vermoeidheid en geheugenverlies.

Elf doden per jaar

Wie wordt blootgesteld aan hoge concentraties koolmonoxide, kan ook problemen krijgen met ademhalen of schade oplopen aan het hart of zenuwstelsel, inclusief de hersenen. Uiteindelijk kan iemand in coma raken en overlijden. Volgens cijfers van de brandweer overlijden er jaarlijks gemiddeld elf mensen aan koolmonoxidevergiftiging. Nog eens 150 mensen moeten naar het ziekenhuis.