Haagse jihadisten geven zich over in Syrië

DEN HAAG - Twee jihadisten uit de Haagse Schilderswijk hebben zich in Syrië overgegeven. Dat meldt de NOS. De twee zouden bij het laatste IS-bolwerk Baghouz de wapens hebben neergelegd. Waar ze zich nu bevinden is niet duidelijk. Het gaat om Mounir el K. en Abdellah R.

Mounir el K. en Abdellah R. werden in 2015 bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel. Ze woonden toen in Syrië waar ze in 2013 en 2014 naartoe waren vertrokken.

De twee zijn in 2015 aan de nationale terrorismelijst toegevoegd. Volgens de NOS heeft de Nederlandse staat de voorlopige verblijfsvergunning van Abdellah R. ingetrokken. El K. was Nederlander, maar hij is zijn Nederlandse nationaliteit kwijt.

Voormalig advocaat: vraag is wat Nederland gaat doen

Ferat Yildiz stond Mounir el K. bij tijdens het jihadproces. Voor de uitspraak trok hij zich terug omdat hij geen contact met zijn cliënt kon krijgen. Het nieuws dat Mounir zich overgegeven zou hebben kende hij nog niet.

'Ik vermoed dat Nederland zijn vinger hier niet aan wil branden', zegt hij op de vraag of het nog mogelijk is dat El K. terugkeert naar Nederland. 'Nederland doet niets om Nederlandse jihadisten terug te halen, maar wil ze wel berechten. Dat is in strijd met verschillende grondrechten, bijvoorbeeld dat van het recht op een eerlijk proces', aldus Yildiz.

Meer over dit onderwerp:
IS JIHAD JIHADISTEN
Deel dit artikel: