Shell en Eneco dingen mee naar windpark op zee voor de kust van Den Haag

Windmolen op zee
Windmolen op zee © ANP
DEN HAAG - Shell, Eneco en Van Oord dingen mee bij de aanbesteding van de bouw en exploitatie van de Nederlandse offshorewindparken Hollandse Kust (zuid) III en IV. Die komen op ongeveer twintig kilometer voor de kust van Den Haag te liggen.
Volgens de bedrijven, die al langer actief zijn op dit vlak, is de specifieke geografische ligging van Nederland ideaal voor het opwekken van windenergie op zee. De samenwerking verloopt via het consortium Witwind. Samen denken de partijen Hollandse Kust (zuid) III en IV in 2023 in gebruik te kunnen nemen.
De windparken krijgen naar verwachting een geïnstalleerd vermogen van in totaal ongeveer 760 megawatt. Dit is genoeg om ongeveer een miljoen huishoudens van groene energie te voorzien.

Energietransitie in Nederland

Voor Shell zou het binnenhalen van het project, waarover geen financiële details naar buiten worden gebracht, het derde Nederlandse windproject op zee worden. 'Shell wil een actieve rol spelen in de energietransitie in Nederland', benadrukt president-directeur Marjan van Loon van Shell Nederland. Van Oord is naar eigen zeggen betrokken bij de bouw van alle Nederlandse windparken op zee tot nu toe. Voor Eneco zou dit het vierde project zijn.