Politiebonden spannen kort geding aan tegen gemeente Den Haag

De politie voert actie in februari 2019 in Den Haag I
De politie voert actie in Den Haag I © Omroep West
DEN HAAG - De politiebonden dagen de gemeente Den Haag voor de rechter om af te dwingen dat ze tijdens een pensioendemonstratie aankomende maandag langs de Tweede Kamer mogen lopen. Burgemeester Pauline Krikke heeft die route verboden, omdat de mars voor overlast en onveiligheid voor het winkelende publiek zou zorgen.
De bonden willen opnieuw demonstreren voor een betere pensioenvoorziening en vinden dat ze een signaal aan de politiek moeten kunnen afgeven, door langs de Tweede Kamer en het Binnenhof te lopen. Dat het overlast voor het winkelende publiek kan betekenen, hoeft volgens de bonden nog niet hun recht van demonstratie in te perken.
Volgens de gemeente Den Haag worden demonstraties al jaren uit het winkelgebied geweerd. Hulpdiensten hebben er te weinig ruimte om in geval van nood op te kunnen treden. Daarnaast zou het openbaar vervoer hinder van zo'n demonstratie ondervinden. 'Voor deze demonstratie kunnen en willen we geen uitzondering maken.'

Route

De route die de bonden van de gemeente mogen lopen voert van het Malieveld over onder meer de Koninginnegracht, Kneuterdijk en Lange Vijverberg, op gehoorafstand van het Binnenhof, terug naar het Malieveld.
Het kort geding dient donderdag om 16.00 uur in de rechtbank in Den Haag.