40 maanden cel geëist voor mysterieuze schietpartij in Den Haag

DEN HAAG - Jairo F. (45) meldde zichzelf bij de politie als de man die verantwoordelijk was voor een mysterieuze schietpartij op de Zuiderparklaan in Den Haag in 2017. Maar tijdens de zitting donderdag bij de Haagse rechtbank trok hij zijn verklaring opeens weer in. Het Openbaar Ministerie (OM) houdt hem echter aan zijn bekentenis en eist een celstraf van veertig maanden.

Omwonenden hoorden op 2 september 2017 rond middernacht een aantal schoten. Politieagenten snelden naar de Zuiderparklaan, maar konden geen slachtoffer vinden. Navraag bij ziekenhuizen in de regio, of iemand zich had gemeld met een schotwond, leverde ook niets op. De politie moest drie verdachten die waren aangehouden snel weer vrijlaten.

Enige tijd later meldde Jairo F. zich op het politiebureau Hoefkade in Den Haag. Hij wilde schoon schip maken, vertelde hij de agenten. Daarom kwam hij ook de schietpartij opbiechten. Hij had bij het Zuiderpark op iemand geschoten: een man, die eerst zijn moeder had uitgescholden, en vervolgens dreigend op hem was afgekomen. Hij had boven het hoofd van die man geschoten, vertelde F. tegen zijn verhoorders.

Verhaal op het politiebureau verzonnen

Bij de rechtbank vertelde de man donderdag dat hij zijn verhaal op het politiebureau had verzonnen. Andere mensen wilden dat hij de schuld voor het schietincident op zich nam. 'Ik kwam er niet onderuit', prevelde hij tegen de rechter. Hij wilde niet zeggen van wie hij een valse bekentenis moest afleggen op het politiebureau. 'Dan kom ik zo weer in de problemen.' Het zou niet goed zijn voor zijn veiligheid.

De officier van justitie verklaarde tijdens de zitting dat hij de verdachte houdt aan de bekentenis op het politiebureau. De man kwam tijdens dat verhoor met informatie die alleen de schutter had kunnen weten, zoals de exacte locatie van het schietincident. Ook verklaarde de man dat hij met een andere persoon was weggereden. Dat stemde ook weer overeen met verklaringen van omwonenden, die eveneens twee personen hadden zien weggaan.

'Een gevaar voor de samenleving'

'Meneer is een gevaar voor de samenleving', aldus de officier van justitie. 'Bij een geringe aanleiding gaat hij al over tot heftig geweld.' De rechter doet over twee weken uitspraak.