'Brandstichter Leids appartement was psychotisch'

De brand in het huis aan de Vossebes in Leiden.
De brand in het huis aan de Vossebes in Leiden. © ASMedia
LEIDEN - De 27-jarige Leidenaar die in september zijn eigen appartement aan de Vossebes in de Leidse Merenwijk in brand stak, zou dat hebben gedaan in een psychotische toestand in combinatie met cannabisgebruik. Dat bleek vrijdag tijdens de behandeling van de strafzaak tegen hem. De zaak werd uiteindelijk opgeschort omdat hulpverleners nog met een advies of behandelplan moeten komen.
Bij de brand raakte de verdachte zelf licht gewond. Vrijdag presenteerde het Openbaar Ministerie een psychisch rapport over de Leidenaar. Hij werd daarin verminderd toerekeningsvatbaar genoemd als gevolg van psychoses die worden versterkt door het gebruik van cannabis. De officier van justitie omschreef de brandstichting als 'een soort noodkreet om hulpverlening'.
Terwijl de brand woedde, werden andere woningen in het complex van de Stichting Huisvesting Werkende Jongeren (SHWJ) ontruimd totdat het sein 'brand meester' kon worden gegeven. De verdachte zelf toonde zich vrijdag teleurgesteld over het uitstel van de zaak bij de rechtbank. 'Ik wil graag zo snel mogelijk weten waar ik aan toe ben, het duurt erg lang.' De Leidenaar zit sinds de brandstichting in voorarrest op de psychiatrische afdeling van de gevangenis in Scheveningen. De zaak gaat op 12 juni verder.