Politieprotest mag niet langs Tweede Kamer

DEN HAAG - De demonstratie van de politiebonden gaat maandag niet langs de Tweede Kamer. De bonden hebben een kort geding tegen de gemeente Den Haag verloren.

De bonden spanden de zaak aan omdat ze tijdens een pensioendemonstratie maandag langs de Tweede Kamer wilden lopen. De voorzieningenrechter stelde de gemeente vrijdag in het gelijk.

Burgemeester Pauline Krikke verbood de langere route langs de Tweede Kamer, omdat de mars voor overlast en onveiligheid voor het winkelende publiek zou zorgen. Die mening wordt gedeeld door de rechter. De demonstratie mag daardoor niet via de Hofweg en het Spui gaan.

De politiebonden leggen zich morrend bij de uitspraak van de rechter neer. 'Het argument dat de voorgestelde route zou zorgen voor overlast en onveiligheid voor het winkelend publiek snijdt totaal geen hout. Een zekere mate van overlast hoort bij een protestdemonstratie,' aldus een woordvoerder.

De bonden zeggen dat hun demonstratievrijheid door de Haagse burgemeester Pauline Krikke ernstig is beknot. 'Het protest is gericht tegen de kabinetsplannen met de pensioenen en daarom zou de mars langs de Tweede Kamer en het Binnenhof moeten gaan.'

Betere pensioenvoorziening

De bonden willen opnieuw demonstreren voor een betere pensioenvoorziening en vinden dat ze een signaal aan de politiek moeten kunnen afgeven door langs de Tweede Kamer en het Binnenhof te lopen. Dat het overlast voor het winkelende publiek kan betekenen, hoeft volgens de bonden nog niet hun recht van demonstratie in te perken. De bonden overwegen een bodemprocedure te starten.

Toegestane route

De nu toegestane route is volgens de bonden bovendien te kort. En dat is risicovol, want door de korte route zal deze snel vol kunnen lopen. De politiebonden verwachten 10.000 deelnemers aan het protest.

De route die de bonden van de gemeente mogen lopen, voert van het Malieveld over onder meer de Koninginnegracht, Kneuterdijk en Lange Vijverberg, op gehoorafstand van het Binnenhof, terug naar het Malieveld. De actie start maandag om 12.00 uur.

Meer over dit onderwerp:
POLITIE POLITIEBOND GEMEENTE DEN HAAG
Deel dit artikel: