West Wekker: Drukke ochtendspits door stakingen en demonstraties

West Wekker
West Wekker © Omroep West
DEN HAAG - Als jij straks weer begint aan een nieuwe werkweek, bereid je dan voor op een zware ochtendspits. Veel mensen zullen de auto pakken, vanwege een staking in het openbaar vervoer. Mogelijk verloopt die autorit trouwens ook niet helemaal vlekkeloos, want de politiebonden voeren zogenoemde zwaan-kleef-aan-acties in het hele land. Er is ook positief nieuws: de zon gaat vandaag schijnen. En dat is best lang geleden!

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Bussen en trams van HTM en de treinen van NS rijden vandaag niet tussen 6:00 uur en 7:06. De vervoerders leggen 66 minuten lang het werk neer. Zij willen hiermee duidelijk maken dat de pensioenleeftijd wat hen betreft 66 jaar blijft. Ook hulpdiensten komen naar Den Haag om actie te voeren. De politiebonden doen ook mee. Agenten houden een protestmars door Den Haag en voeren in het hele land actie met werk- en dienstvoertuigen.
  • Wie de historische archieven van Katwijk en Valkenburg wil raadplegen, moet daar vanaf vandaag voor naar Leiden. De organisatie Erfgoed Leiden is vanaf nu de beheerder van de archieven van 1478 tot 1960. Vandaag is de officiële overdracht van de archieven in het bijzijn van de burgemeester van Katwijk en enkele wethouders. Alle stukken zijn al overgebracht en kun je inzien in de studiezaal van Erfgoed Leiden.
  • In Zalencentrum Opera in Den Haag zijn gisterenmiddag de slachtoffers van de gruwelijke aanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland van afgelopen vrijdag herdacht. De bijeenkomst was onder andere een intiatief van de Federatie Islamitische Organisaties (FIO).  Voorzitter Derwisj Maddoe sprak zich uit voor verbinding en respect.

Het weer
: Er is vandaag flink wat zon en het blijft overwegend droog. Het wordt een graad of negen en er staat een westnoordwestenwind.Beeld: MeteoGroup
Ga je vandaag met de auto op pad? Check hier de files.

En dit moet je ook nog weten:

  • De bereikbaarheid van de stad Den Haag wordt een steeds groter probleem. De komende jaren lijkt er alleen maar meer verkeer bij te komen. Daarom start de gemeente vandaag met een proef met zogeheten deelfietsen. Dat zijn fietsen die je leent of huurt, net zoals dat al veel gebeurt met de populaire OV-fietsen. In Den Haag komen trouwens ook deelscooters. Maar uiteraard wel electrische. Als de proef een succes is gaan we in de toekomst veel vaker deelfietsen en -scooters in Den Haag zien.
  • Minister van Medische Zorg en Sport Bruno Bruins (VVD) bezoekt vandaag de opleiding Sport en Bewegen aan het MBO Rijnland in Leiden. Hij gaat in gesprek met de studenten en ook met jonge starters die deze opleiding hebben afgerond. De ministers krijgt diverse presentaties van de leerlingen te zien en hij praat met hen over de aankomende Koningsspelen.
Vanavond op TV West: het lijsttrekkersdebat
Aankomende woensdag gaan we weer naar de stembus. We kiezen dan een nieuw provinciebestuur. Uit onderzoek blijkt dat veel inwoners van Zuid-Holland amper weten wat de provincie doet. Laat staan op wie zij moeten stemmen. Het lijsttrekkersdebat van TV West en TV Rijnmond helpt je met het maken van je keuze. Onder leiding van Martine Boerkamp, Lot van Bree en Ewoud Kieviet gaan de lijsttrekkers met elkaar in debat.