Nieuws

GroenLinks Den Haag wil betere spreiding van coffeeshops

Een joint
Een joint © ANP
DEN HAAG - De verdeling van coffeeshops over de Haagse wijken kan beter als het aan GroenLinks ligt. Fractievoorzitter Arjen Kapteijns pleit daarom voor verplaatsing van een aantal coffeeshops. Volgens hem zijn er op dit moment in bepaalde wijken, zoals het Zeeheldenkwartier en het Regentesse- en Valkenboskwartier, een groot aantal coffeeshops te vinden op korte afstand van elkaar.
In wijken zoals Ypenburg, Loosduinen of Bezuidenhout is juist geen enkele mogelijkheid om wiet te kopen, wat leidt tot langere reistijden en meer straathandel. In de gebieden waar veel coffeeshops zitten is juist weer het probleem dat veel buurtbewoners overlast ervaren. Die overlast komt volgens GroenLinks onder andere door dubbel geparkeerde auto's of rondscheurende scooters in de buurt van de coffeeshops.
GroenLinks wil dat de mogelijkheid om een bestaande coffeeshop te verplaatsen naar een ander deel van de stad door de burgemeester wordt onderzocht. De partij zal woensdag tijdens de bespreking van het integraal veiligheidsplan daarom pleiten voor een betere spreiding van coffeeshops in Den Haag. Daarnaast zal de partij ook aandringen op het onder voorwaarden meedoen aan de landelijke pilot voor gereguleerde wietteelt.