Poeder gooien om de lente in te luiden: Den Haag viert Holifeest

DEN HAAG - Na één jaar te hebben moeten overslaan, mocht de Hindoestaanse gemeenschap donderdag in Den Haag weer losgaan tijdens het Holifeest. Flinke kou en wind gooiden vorig jaar roet in het eten, waardoor de organisatie besloot het feest af te blazen. Dit jaar mocht men weer massaal de straat op om het nieuwe jaar in te luiden.
Meer dan een miljard mensen over de hele wereld vieren vandaag Holi Phagwa. Op die dag luiden Hindoes het nieuwe jaar in, omdat het de eerste dag is na de volle maan van de Hindu-maand Chaitre. Het feest vindt dus ieder jaar op een andere datum plaats. Tijdens het Holifeest werpen de mensen elkaar gekleurd poeder toe en beschilderen elkaar ermee.
'De verschillen tussen religie of afkomst zijn dan niet meer zichtbaar; maatschappelijke grenzen tussen sociale lagen, jong en oud, rijk of arm, vallen weg. Deze ene dag zijn alle mensen gelijk', aldus de organisatie Stichting Holi Samen.
Omroep West zendt zaterdag 'Den Haag, mijn thuis' uit, een documentaire over Hindoestanen in Den Haag. De documentaire wordt om 12.00 uur uitgezonden en elk uur herhaald.