Forum voor Democratie is de grootste partij en dit wil de nieuwkomer in Zuid-Holland

Forum voor Democratie viert feest na de winst bij de Provinciale Statenverkiezingen
Forum voor Democratie viert feest na de winst bij de Provinciale Statenverkiezingen © ANP
DEN HAAG - Forum voor Democratie is uit het niets de grootste partij geworden in Zuid-Holland. De partij van lijsttrekker Rob Roos haalt 11 zetels bij de Provinciale Statenverkiezingen. Maar wat wil deze nieuwe partij verder eigenlijk? We zetten een paar hoofdpunten op een rijtje.
  • Het bestuur van de provincie moet op de schop en de Commissaris van de Koning moet worden gekozen door inwoners van Zuid-Holland.
  • Woningen moeten sneller worden gebouwd.
  • Het Lightrail-netwerk moet worden uitgebreid en het openbaar vervoer moet goed, ook in de landelijke gebieden.
  • Betere ontsluiting van het Westland en minder belemmerende provinciale regelgeving.
  • Lagere provinciale belastingen, minder subsidies
  • Behoud van het Zuid-Hollandse landschap, spreiding toerisme en de agrarische sector zoveel mogelijk in stand houden.

Tekst gaat verder onder tweet.

Ook in de rest van Nederland deed Forum voor Democratie het goed. Daarmee haalt de partij van Thierry Baudet 12 zetels in de Eerste Kamer. Ook de VVD staat op 12 zetels.

'Kiezers vinden klimaat en zorg belangrijk'

De mensen die in de afgelopen weken de StemWijzer hebben ingevuld, waren vooral geïnteresseerd in klimaat en klimaat. Wie de stellingenlijsten invult, kan sommige onderwerpen extra aanvinken, zodat daar bij de einduitkomst rekening mee wordt gehouden.
Vooral sociale onderwerpen (jeugdzorg, eenzaamheid) en duurzaamheid kregen vaak extra gewicht. Mensen waren juist niet zo geïnteresseerd in regionale media en cultuur. De online stemhulp is landelijk bijna 2,4 miljoen keer ingevuld. Dat is twee keer zoveel als bij de Statenverkiezingen vier jaar geleden, zegt instituut ProDemos, de maker van de stemhulp.
LEES  OOK: