En de waterschappen dan? Dit is de uitslag

Stemmen tellen
Stemmen tellen © ANP
REGIO - The day after de verkiezingen hebben we het vooral over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Maar woensdag kon er ook gestemd worden voor de waterschapsverkiezingen. Het Hoogheemraadschap Delfland heeft de voorlopige uitslag donderdagmiddag bekendgemaakt.
De VVD is de grootste partij geworden met 18,9 procent van de stemmen. De partij staat voorlopig op vijf zetels, dat is een meer dan vier jaar geleden.
Ook Partij voor de Dieren wint. De partij gaat van twee naar drie zetels. Vier partijen behouden hun zetels: PvdA (3), Water natuurlijk (3) 50Plus (1) en ChristenUnie-SGP (1).

Verlies

Verder lijkt AWP een zetel in te leveren en gaat van vier naar drie zetels. Ook het CDA levert een zetel in en staat daarmee op twee. Vier partijen kregen vooralsnog te weinig stemmen voor een zetel, het gaat om Integer Liberaal, PSCC, Blanco lijst, Gerritsen, D en Waterschapspartij PUUR.
Volgens het hoogheemraadschap heeft 45,3 procent van de mensen gestemd. Dat is 6,9 procent meer dan vier jaar geleden.
Uitslag waterschappen duurt langer

Terwijl de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen op de avond van verkiezingsdag al zo goed als bekend zijn, duurt het bij de waterschappen wat langer. Een woordvoerder van het Hoogheemraadschap Delfland legt uit dat het waterschap afhankelijk is wanneer de gemeenten de cijfers doorgeven.
Het Hoogheemraadschap Rijnland laat weten dat de uitslag donderdagmiddag om 16.00 uur bekend wordt gemaakt. Ook Rijnland wacht op cijfers van de gemeenten.

Pas officieel op maandag

De officiële uitslag volgt op maandag 25 maart om 10:00 uur. Dan is de openbare zitting van het centraal stembureau. Dit stembureau stelt de uitslag officieel vast. Alle uitslagen die voor die tijd bekend zijn, zijn dus nog niet officieel.
LEES OOK: