'Geen ballonnen meer oplaten in Noordwijk’

Ballonnen in de lucht I
Ballonnen in de lucht I © ANP
NOORDWIJK - 'Die ballon gaat niet op', zo heet de gezamenlijke motie die de Noordwijkse fracties van GroenLinks, PvdA en PUUR komende week willen indienen in de gemeenteraad van de badplaats.
'Het lijkt zo feestelijk, kleurige ballonnen oplaten bij een evenement of bijzondere gebeurtenis', zegt GroenLinks-fractievoorzitter Louis Koppel. 'Maar wat omhoog gaat, komt ook weer naar beneden. En dan veroorzaken die ooit zo feestelijke ballonnen vaak veel dierenleed. Ongetwijfeld onbedoeld, maar toch meedogenloos. Vooral ook langs de kust en op zee. Juist Noordwijk zou daarom het goede voorbeeld kunnen geven. Moeten geven.'
In een gezamenlijke motie vragen de drie partijen om de beëindiging van dierenleed en vervuiling door ballonnen. Ze willen dat het college van B en W het oplaten van ballonnen bij evenementen en festiviteiten verbiedt.

'Kustplaats kan het niet maken zee te vervuilen met plastic'

'Ik snap dat mensen geen kwade bedoelingen hebben als ze een ballon loslaten', zegt Koppel. 'Maar organisatoren van activiteiten lijken zich vaak niet bewust van de gevolgen voor milieu en dierenwelzijn. Vissen, vogels en andere dieren zien de ballonresten aan voor voedsel, met als gevolg dat ze stikken of verstopt raken. De dieren gaan hierdoor een afschuwelijke dood tegemoet.'
'Behalve dierenleed veroorzaken al die neergekomen ballonnen ook een grote hoeveelheid zwerfafval en dragen ze bij aan de plastic soep in oceanen en zeeën.' Veel ballonnen zijn dan wel van natuurlijke latex gemaakt, waardoor zij op den duur honderd procent biologisch afbreekbaar zijn, maar dat kan heel lang duren. Bovendien zijn ballonnen vaak voorzien van een plastic lintje.