VVD eindigt op 10 zetels in Zuid-Holland; Baudet en Kuzu gekozen

Tunahan Kuzu brengt zijn stem uit.
Tunahan Kuzu brengt zijn stem uit. © ANP
DEN HAAG - De definitieve uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland is bekend. Ten opzichte van de voorlopige uitslagen verandert er weinig: de VVD krijgt niet negen, maar tien zetels. De PvdA eindigt op vier zetels, eentje minder dan vorige week werd verwacht. Forum voor Democratie blijft met elf zetels de grootste partij.
In de uitslag vallen nog twee andere dingen op: lijstduwers Thierry Baudet (FvD) en Tunahan Kuzu (DENK) zijn allebei met voorkeurstemmen gekozen. Kuzu kreeg meer stemmen dan lijsttrekker Metin Çelik. Omdat DENK maar een zetel heeft gehaald, zou dit kunnen betekenen dat Çelik geen plaatsneemt in de Provinciale Staten.
De kans is echter groot dat zowel Baudet als Kuzu hun zetel afstaan. Baudet was ook in andere provincies verkiesbaar als lijstduwer. Zou hij wel willen plaatsnemen in het provinciale bestuur, zou hij vanuit Amsterdam moeten verhuizen naar Zuid-Holland. Als lid van de Provinciale Staten moet je namelijk in die provinicie wonen. Kuzu zou niet hoeven verhuizen: hij woont in Rotterdam. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van Rotterdam verdiende hij als lijstduwer ook een zetel. Die bezette hij kort om de fractie op weg te helpen, maar inmiddels heeft hij zijn plek afgestaan.

Verhuizen

Van de FvD'ers die een zetel hebben gekregen, zou verder Dorien Rookmaker naar de provincie Zuid-Holland moeten verhuizen. Zij woont nu in het Gelderse Hattum.
De definitieve uitslag (verschil met 2015)