'Spannendste dino-opgravingen ooit': Naturalis graaft naar Trix 2.0

Anne Schulp graaft naar Triceratops
Anne Schulp graaft naar Triceratops © Naturalis
LEIDEN - 'Een van de spannendste dinosaurusopgravingen ooit'. Zo noemen de onderzoekers van het Leidse museum Naturalis een nieuwe expeditie in de Amerikaanse staat Wyoming. Daar hebben onderzoekers talloze botten, fossielen en voetsporen gevonden van de grootste dino's die ooit hebben geleefd: 'We gaan zo'n 150 miljoen jaar terug in de tijd en dat is nog ver vóór de Tyrannosaurus rex, beter bekend als Trix, die nu in het museum pronkt', zegt paleontoloog en teamleider Anne Schulp.
De gevonden fossielen zijn afkomstig uit de Jura, een periode die bekend staat om langnekdino's, zoals Brachiosaurus en Diplodocus. En de vondst van deze zogenoemde 'Jurassic Mile' belooft een schat aan informatie op te leveren: 'We hopen op deze plek veel te leren over de biodiversiteit in de Jura', aldus Schulp.
De onderzoekers van Naturalis werken samen met collega's van het Children's Museum of Indianapolis en het Natural History Museum in Londen. Het Children's Museum is twee jaar geleden begonnen met de eerste proefopgravingen. Dat heeft inmiddels de eerste botten van twee langnekdino's opgeleverd.

Documentaire Trix komt naar Leiden

In 2013 werd 'onze' Trix gevonden in het Amerikaanse Montana, waar een team paleontologen van Naturalis heeft meegeholpen om het skelet uit de aarde te halen. In 2016 verhuisde het immense skelet naar Nederland en was het te bewonderen in Naturalis. Vanwege een verbouwing sloot Naturalis tijdelijk haar deuren en ging Trix op wereldtournee. Inmiddels heeft de nieuwbouw het hoogste punt bereikt. De buitenkant is nu dus af, maar de tien enorme zalen binnen moeten nog wel afgewerkt worden. In het voorjaar zullen de eerste dieren dan weer terug verhuizen naar het museum, waaronder T-Rex Trix.
TV West maakt heeft de opgravers van Naturalis in 2013 gevolgd in hun zoektocht naar Trix en maakte daar deze bijzondere documentaire over.