Moordenaar 't Koetsiertje eist weer vrijheid

Cevdet Yilmaz links met sigaret
Cevdet Yilmaz links met sigaret © ANP
DEN HAAG - Zesvoudig moordenaar Cevdet Yilmaz wil dat minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker opnieuw een advies uitbrengt over zijn gratieverzoek, en dat advies moet positief zijn. Dat blijkt uit stukken van de rechtbank. Woensdag dient een kort geding over het gratieverzoek van Yilmaz. Hij werd in 1985 veroordeeld tot een levenslange celstraf voor een schietpartij in Delft.
Cevdet Yilmaz schoot in 1983 zes mensen dood in café 't Koetsiertje in Delft. Onder de slachtoffers was ook een 12-jarig meisje. In 1985 werd Yilmaz veroordeeld tot een levenslange celstraf. In de jaren '90 diende hij zijn eerste gratieverzoek in, vorig jaar deed hij zijn meest recente poging.
De procedure voor een gratieverzoek is ingewikkeld. Veroordeelden kunnen alleen een verzoek doen als de omstandigheden zijn veranderd vergeleken met het moment dat de rechter de straf oplegde. Vervolgens bekijkt de rechter die de straf toentertijd heeft uitgesproken het verzoek en geeft een advies aan de minister. Ook het Openbaar Ministerie (OM) geeft een advies.

Rechter positief

Als een van de twee een negatief advies afgeeft, wijst de minister het gratieverzoek meestal af. In het geval van Yilmaz adviseerde de rechter positief en het OM negatief. Minister Dekker schreef uiteindelijk een negatief advies, wat hij voorlegt aan de koning. Want alleen de koning kan gratie verlenen. De zesvoudig moordenaar is het niet eens met de voordracht en eist een positief advies. Het kort geding dient woensdag.
Yilmaz zit sinds 2001 zijn levenslange straf uit in een tbs-kliniek, want hij zou ongeschikt zijn voor normale gevangenschap. Sinds 2002 heeft Yilmaz begeleid verlof. Na een kort geding mocht hij in 2014 ook op onbegeleid verlof. Sinds die tijd heeft Yilmaz een gezin gesticht en is hij gewoon aan het werk.

Meestal buiten de kliniek

Op dit moment brengt hij de meeste tijd buiten de kliniek door, zogenoemd transmuraal verlof. Dat betekent dat hij nog wel behandeld wordt en onder toezicht staat. Yilmaz wil dat daar een einde aan komt en wil onvoorwaardelijke gratie.