'Advocate in Zoetermeer voor 20.000 euro in het gezicht gestoken'

© Omroep West
ZOETERMEER - De man die een advocate uit Zoetermeer in september 2017 in het gezicht stak, is nog steeds voortvluchtig. Drie mannen uit Amsterdam die mogelijk het plan beraamden, zwegen woensdag tijdens de behandeling van de zaak als het graf. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt het trio van poging tot moord of doodslag. Ze zouden 20.000 euro hebben gekregen om de vrouw 'te krassen'.
Van de drie Amsterdammers waren er twee aanwezig in de rechtszaal, Marwan I. (21) en Yassine D.(22). De derde verdachte, Omer P. (23) was er niet. Hij is eerder voorlopig vrijgelaten, omdat hij slechts de chauffeur van de verdachten was. De andere twee Amsterdammers zitten nog wel vast.
Yassine D. is eerder veroordeeld voor het doodschoppen van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in Almere in 2012. De toen 15-jarige Yassine D. kreeg 12 maanden cel waarvan twee voorwaardelijk (jeugdrecht) en moest ongeveer drieduizend euro aan schadevergoeding betalen. Volgens de rechter heeft hij nog geen cent van die drieduizend euro betaald.

Stanleymes

Op 26 september had de Zoetermeerse advocate een afspraak met een man die zich El Hachi noemde. Hij had een paar dagen eerder gebeld om de afspraak te maken. Iets na 15:00 uur kwam de man met een bolhoedje het advocatenkantoor binnen om te praten over zijn echtscheiding. Na tien minuten haalde hij plotseling een stanleymes tevoorschijn en stak drie keer op de vrouw in.
De toegetakelde advocate zakte bloedend in elkaar, terwijl de dader wegrende. Uiteindelijk werd ze met een ambulance afgevoerd. De man had een kenmerkend hoedje op en was jong. Volgens de advocate leek het alsof hij tussen de 15 en 18 jaar was.

Bloed klotste uit mijn gezicht

De advocate runde samen met haar zus het advocatenkantoor aan de Jacob Leendert Van Rijweg. Ze las een slachtofferverklaring voor in de rechtbank: 'Ik zal nooit vergeten hoe het bloed uit mijn gezicht klotste', vertelde ze. Ze zei dat ze haar beroep nooit meer zal uitoefenen. 'Ik ben niet gestoken vanwege wie ik ben, maar vanwege mijn beroep.'
De rechter benadrukte tijdens de zitting dat nooit duidelijk is geworden, waarom ze is gestoken. 'Het politieonderzoek heeft daar geen antwoord op kunnen geven.' Daarom is de advocate bang dat de dader terugkomt om het werk af te maken. Haar zus - waarmee ze het kantoor runde- is bang dat zij mogelijk het doelwit was van de aanslag, ook omdat de zussen op elkaar lijken.

'Dag nooit vergeten'

De zus van het slachtoffer heeft shockschade. Zij vond haar zus bloedend op de grond van haar kantoor na de aanslag. Ze gebruikte ook haar spreekrecht. 'Ik zal die bewuste dag nooit vergeten', zei ze tegen de aanwezigen in de zaal. 'Mijn zusje, beste vriendin en collega was neergestoken. Ik dacht dat ze dood zou gaan.'
Er werden woensdag ook twee getuigen opgevoerd die belangrijke informatie hadden in de zaak. Hun namen zijn bekend bij justitie, maar ze willen anoniem blijven. Een van de getuigen wist in detail te vertellen dat Marwan I. betrokken was bij de steekpartij. Hij verklaarde dat Marwan I. 20.000 euro verdiende aan de aanslag op de advocate. De advocate zou 'gekrast' moeten worden. 'Niet dood, maar een litteken.'

Marwan I. stuurde vijftienjarige jongen

'Marwan I. heeft gebeld, de afspraak gemaakt', zei de getuige tegen de politie. ‘En vervolgens die 15-jarige jongen ernaartoe hebben gestuurd, die heeft gekrast.' Volgens de getuige zou Marwan I. de opdracht hebben gekregen via een telefoon met encryptie, die voor anderen niet te ontcijferen is.
Na de aanslag zou Marwan I. meteen naar Marokko zijn gegaan. Marwan I. wil niet zeggen of hij in het Afrikaanse land was. De rechter bevestigde dat hij inderdaad een tijd in Marokko was. 'U wilt daar niks over zeggen, maar het blijkt wel uit de stukken.'

Vingers tegen de lippen

De anonieme getuige in de zaak zou Marwan I. nog niet lang kennen. Pas na de aanslag op de advocate, spraken ze voor het eerst met elkaar. 'Jij bent van die steekpartij', zei de getuige. Marwan I. maakte een gebaar met een vinger tegen zijn lippen.
Volgens de tweede getuige zit de hoofdverdachte nog in Marokko, in dezelfde stad als waar Marwan I. vandaan komt. De advocaat van I. vroeg zich af waarom het OM niet achter de hoofdverdachte is aangegaan in Marokko. De officier kon daar geen antwoord op geven. 'Het onderzoeksteam heeft geen onderzoek naar zijn verblijfplaats in Marokko gedaan.'
De zaak gaat in juni verder.