Haags raadslid Arnoud van Doorn interim-directeur van omstreden islamitische school

De foto van Arnoud van Doorn die de grap kracht moest bij zetten.
De foto van Arnoud van Doorn die de grap kracht moest bij zetten. © @ArnoudvDoorn / Twitter
DEN HAAG - Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam heeft Arnoud van Doorn als nieuwe interim-directeur aangesteld. 'Na alle commotie heeft het bestuur ingezien dat er een bruggenbouwer moet worden ingezet', legt de islamitische middelbare school uit.
Vanwege zijn ervaring in het publieke domein is door het bestuur gekozen voor Arnoud van Doorn. Hij zit in de gemeenteraad van Den Haag voor het islamitische Partij van de Eenheid. Maandag gaat Van Doorn aan de slag.
'Er is behoorlijk wat onrust', zegt Van Doorn die aan Omroep West vertelt dat hij als rector is aangesteld om 'de betrekkingen te kalmeren'. Hij verwacht hier 'een paar weken tot een paar maanden' mee bezig te zijn. 'Ik doe dit naast mijn werkzaamheden in de gemeenteraad.'  

'Extra laag'

Söner Atasoy van het het dagelijks bestuur van de school zegt dat niemand hiervoor formeel de functie van directeur bekleedde. Vanwege 'de complexe situatie' is ervoor gekozen voor 'een extra laag', aldus Atasoy. Van Doorn zal bijvoorbeeld een aantal van zijn taken waarnemen.
Van Doorn spreekt net als het schoolbestuur tegen dat op het Cornelius Haga Lyceum salafistisch onderwijs wordt gegeven. Wat hem betreft is het daarom niet nodig een bezem door het onderwijs te halen. 'Het is een heel normale school. Alles is gewoon op orde.'

Omstreden school

Het Cornelius Haga Lyceum is omstreden na een brief van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Die waarschuwde burgemeester Femke Halsema aan de hand van informatie van de inlichtingendienst dat leerlingen op de islamitische school salafistisch getinte lessen krijgen.
Ook zouden de bestuurders banden hebben gehad met een Tsjetsjeense terroristische organisatie. Eerder gaf minister van Onderwijs Arie Slob aan dat de kans nihil is dat deze school een vestiging in Den Haag kan openen.      

Willie Dille

Van Doorn zat eerder in de gemeenteraad namens de PVV. In 2013 bekeerde hij zich tot de islam. Hij raakte onlangs in opspraak vanwege het overlijden van PVV'er Willie Dille. Zij pleegde afgelopen augustus zelfmoord, nadat ze een filmpje op Facebook had gezet waarin ze vertelde dat ze een jaar eerder was ontvoerd, verkracht en mishandeld door een groep moslims.
Als kwade genius daarachter beschuldigde zij Van Doorn, die na zijn bekering was overgestapt naar de islamitische Partij voor de Eenheid. Van Doorn zelf neemt stellig afstand van de beschuldigingen.

Omstreden uitspraken

Van Doorn haalt ook regelmatig het nieuws met omstreden uitspraken. Zo kreeg hij het met burgemeester van Den Haag Pauline Krikke aan de stok vanwege een opmerking over een actie van anti-islamiseringsbeweging Pegida bij de Haagse As Soennah-moskee. 'Als de overheid nu niet keihard ingrijpt tegen moslimhaat, dan nemen een miljoen moslims in Nederland zelf maatregelen. En als de geest uit de fles is, gaat hij er niet meer in', zei hij op Twitter.