Je woonboot verduurzamen moet eenvoudiger worden, vindt de Haagse raad

Woonboten in het Verversingskanaal in Den Haag.
Woonboten in het Verversingskanaal in Den Haag. © Roel Wijnants/Flickr
DEN HAAG - Het moet makkelijker worden voor woonbooteigenaren om hun boot te verduurzamen, vinden elf partijen in de Haagse gemeenteraad. Nu moeten de bezitters van een woonboot een nieuwe ligplaatsvergunning aanvragen als zij bijvoorbeeld zonnepanelen willen plaatsen. Dat is straks waarschijnlijk verleden tijd: de elf partijen vormen samen een ruime meerderheid.
Wanneer de afmetingen van een woonboot wijzigen, vereist de Haagse Verordening op de binnenwateren dat er een nieuwe ligplaatsvergunning wordt aangevraagd. Dit moet dus ook als er zonnepanelen op het dak worden gelegd, of een boot beter geïsoleerd moet worden.
De overheid wil het makkelijker maken voor burgers om hun woning te verduurzamen, maar het aanvragen van een ligplaatsvergunning ontmoedigt woonbooteigenaren dit te doen, aldus raadslid Robert Barker van de Partij voor de Dieren (PvdD). Barker zou deze signalen hebben gekregen van botenbezitters.

Uitzondering

Op initiatief van de PvdD roepen daarom elf partijen het college van Burgemeester & Wethouders op om verduurzamingsmaatregelen uit te zonderen van de vergunningsplicht. Buiten PvdD zijn dit: Haagse Stadspartij, D66, CDA, PvdA, GroenLinks, SP, ChristenUnie/SGP, Islam Democraten, NIDA en 50PLUS. Samen vormen zij een ruime meerderheid in de Haagse gemeenteraad, dus het college lijkt er niet om heen te kunnen.
Volgens het Haagse Ligplaatsenplan telt Den Haag zo'n 220 woonboten. Een ligplaatsvergunning kost € 57,35 in 2019. Volgens de gemeente duurt de procedure voor een vergunning maximaal 13 weken.