Kinderen vinden vier dode puppy’s in Leidschendam: 'Heel triest'

LEIDSCHENDAM - In een park in Leidschendam hebben kinderen twee tassen met daarin vier dode puppy’s gevonden. Het is nog niet bekend hoe de hondjes zijn overleden en wie ze in het park heeft achtergelaten. Daarom is de politie op zoek naar getuigen die meer weten.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 2 april. Meer zaken zijn hier vinden.
De kinderen waren op donderdag 21 maart aan het eind van de middag bezig met een opruimactie in het parkje langs het Commissarispad in Leidschendam. 'Ze hadden de opdracht om alles dat niet in de natuur thuishoorde op te ruimen. Helaas werden daar ook twee tassen aangetroffen, met in elk twee overleden puppy's', zegt Michel van de dierenpolitie in Leidschendam-Voorburg, die onderzoek doet naar de dood van de diertjes. 'Heel triest.'
De hondjes zaten in twee plastic tassen van supermarkten Albert Heijn en Hoogvliet. Ze waren op 21 maart ongeveer 3 weken oud. Het ras is nog onbekend. Omdat ze allemaal bruin zijn, gaat de politie ervan uit dat alle puppy’s uit hetzelfde nest komen. Hoe lang ze al in het park lagen, is ook nog niet duidelijk.

Mogelijk leeg nest

De dierenpolitie doet onderzoek naar de doodsoorzaak van de dieren en naar het achterlaten van de tassen. De vraag is wie er in de periode voor donderdagmiddag 21 maart iemand met de twee plastic tassen heeft gezien in de buurt van het parkje tussen De Tol en de Venestraat in Leidschendam. Alle informatie over het achterlaten is welkom.
'Wat ook van belang is, is of er mensen in je familie- of kennissenkring zijn, die wellicht een nestje hebben gehad, of je weet dat een hond zwanger is geweest en de pups zijn ineens weg. Dat zijn dingen die wij heel graag willen weten, want dat kunnen we gebruiken in ons onderzoek', zegt dierenagent Michel.

Emotionele reacties

De politie in Leidschendam-Voorburg krijgt veel reacties van buurtbewoners, die vaak erg emotioneel zijn over de vondst. 'Mensen leven heel erg mee met dit dierenleed. We merken aan de reacties dat er veel onrust is door dit soort zaken', zegt Michel. De politie benadrukt dat er veel redenen mogelijk zijn waarom iemand de dode puppy’s heeft achtergelaten in het park.  
'Het kan natuurlijk wel kwade opzet zijn, maar er kunnen ook hele schrijnende redenen zijn. Misschien is het vanuit een paniekreactie waarbij de hondjes thuis zijn overleden en de eigenaar niet wist wat hij of zij ermee aan moest. Misschien was de zwangerschap van de moederhond ongewenst of is er geen geld om de diertjes te verzorgen. We moeten zeker niet oordelen voordat we de ware reden weten. Daarom doen we daar nu uitgebreid onderzoek naar', zegt de politie.

Heeft u informatie?

Bel de opsporingstiplijn van de politie: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Tip de politie via WhatsApp: 06-10000012
Of vul het digitale tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem