Westlandse kassen komen steeds meer personeel tekort: 'Het is zorgwekkend'

WESTLAND - Tuinders in het Westland hebben een probleem. In de komende jaren groeit het personeelstekort in de kassen tot bijna 5000. 'En dat is zorgwekkend', zegt voorzitter Jacco Vooijs van Glastuinbouw Westland. Tuinders hopen komend weekend nieuwe talenten te verleiden tot een carrière in de sector tijdens Kom in de Kas. 'Want glastuinbouw is meer dan op je knieën paprika's plukken.'
'Op dit moment komen we in het Westland rond de 500 mensen tekort bij onze teelbedrijven. Dat lijkt niet zo dramatisch, maar dan heb ik het alleen over de telers.' De tuinders zoeken mensen in alle opleidingniveaus: van techneuten en laboranten en van MBO'ers tot academici. 'Je hebt teelmanagers nodig, je hebt leidinggevenden nodig om alle technische zaken te regelen, je hebt monteurs nodig, maar ook verkopers', aldus Vooijs.
Tijdens Kom in de Kas komen er duizenden bezoekers uit heel het land naar het Westland voor het evenement. De bezoekers krijgen alle aspecten van de tuinbouw te zien met behulp van VR-techniek en drones. Ook kunnen kinderen gezonde paprika-ijsjes proeven. Voor het eerst is er ook een evenement in Maasland waarbij het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen alle carrièremogelijkheden uitleggen.