Schietdrama Ridderhof in Alphen herdacht

© John van der Tol
ALPHEN AAN DEN RIJN - De slachtoffers van het schietdrama in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn zijn dinsdagmiddag herdacht. Bij het herdenkingsmonument werden bloemen neergelegd en is een minuut stilte gehouden. Acht jaar geleden schoot Tristan van der Vlis in het winkelcentrum zes mensen dood. Ook raakten tientallen mensen gewond.
Nabestaanden van de slachtoffers en andere lotgenoten stonden om 12.00 uur één minuut stil bij het monument.  Burgemeester Liesbeth Spies en wethouder Kees van Velzen plaatsten namens de gemeente Alphen bloemen. Het monument werd een jaar na het drama naast het bewuste winkelcentrum onthuld.

Op zaterdag 9 april 2011 opende Van der Vlis het vuur in de Ridderhof en pleegde vervolgens zelfmoord. In 2018 oordeelde het gerechtshof dat de politie
was voor de letselschade en de overlijdensschade van het bloedbad. De dader had voor het semi-automatische wapen waarmee hij schoot een vergunning gekregen.

Schadeclaim

Nabestaanden en slachoffers van het bloedbad kregen in de zomer van 2018 te horen dat de schadeclaim, die zij bij de ouders hadden ingediend, werd afgewezen. Zij vonden dat de ouders in hadden moeten grijpen, vooral toen hun zoon een wapenvergunning kreeg. De rechtbank oordeelde echter dat de ouders niet aansprakelijk konden worden gesteld.