Zeven personen naar ziekenhuis wegens koolmonoxide

LEIDSCHENDAM - In een flatgebouw aan de Prinses Annalaan in Leidschendam zijn dinsdag aan het begin van de avond twintig woningen ontruimd wegens de aanwezigheid van koolmonoxide. Zeven bewoners zijn ter controle naar het ziekenhuis vervoerd. De brandweer heeft alle woningen inmiddels vrijgegeven.

De brandweer rukte in eerste instantie uit vanwege een gaslucht. Al gauw bleek uit metingen dat het om koolmonoxide ging en besloot de brandweer twintig woningen te ontruimen. Zestien daarvan zijn gecontroleerd op de aanwezigheid van het gas. Inmiddels is het sein veilig gegeven.

Volgens metingen kwam het gas uit het centrale ketelhuis van de flat. Om te voorkomen dat er meer koolmonoxide zou vrijkomen, schakelde de brandweer de ketel uit. Deze is nog niet ingeschakeld waardoor de bewoners volgens de woordvoerder van de brandweer tot woensdagochtend zonder warm water zitten.

Koolmonoxide is sluipmoordenaar

Koolmonoxide is een giftig gas en staat bekend als sluipmoordenaar: je proeft, ruikt of ziet het niet. Bij inademing raak je al snel bewusteloos. De eerste verschijnselen bij acute blootstelling zijn hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, duizeligheid, dubbelzien, vermoeidheid en geheugenverlies.

Ieder jaar belanden gemiddeld 150 mensen in Nederland door koolmonoxidevergiftiging in het ziekenhuis. Het gas eist jaarlijks zo'n tien slachtoffers.

LEES OOK: Waarom is koolmonoxide zo'n sluipmoordenaar?

Meer over dit onderwerp:
LEIDSCHENDAM KOOLMONOXIDE BRANDWEER ONTRUIMING
Deel dit artikel: