Haagse 'Rembrandt' vermist: misschien hangt 'ie wel bij jou aan de muur?

DEN HAAG - Er is een echte Richard zoek. 'Anatomisch Appèl II', een schilderij uit 1986 van de Haagse schilder Richard van der Spek, is kwijt. De nabestaanden van Van der Spek wilden het doek, dat is geïnspireerd op Rembrandts 'Anatomische Les', aanbieden voor een tentoonstelling in het kader van het Rembrandtjaar. Maar ze kunnen het niet vinden. Het is ooit uitgeleend en nooit meer teruggebracht.

De schilder Richard van der Spek (1946-2014), geboren Hagenaar en cum laude afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, werd vooral bekend om zijn figuratieve schilderijen. Vaak zijn het alledaagse taferelen met een parodiërende ondertoon. Het verloren doek stelt een aantal prostituées voor, die kijken hoe een hoerenmadam een overleden man van zijn mannelijkheid ontdoet. De voorstelling is een parodie op 'De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp' van Rembrandt van Rijn.

'We wilden het doek aanbieden voor een Rembrandttentoonstelling maar we konden het nergens vinden', zegt zijn weduwe Maria Lewanski, directeur van de Stichting Richard van der Spek. 'Richard heeft het ooit uitgeleend, ik denk aan een arts. Kennelijk is het nooit teruggekomen.' De nabestaanden willen het doek graag terughebben om het tentoon te stellen. Als u weet waar het schilderij uithangt, kunt u contact opnemen met Omroep West.

Meer over dit onderwerp:
SCHILDERIJ KUNST DEN HAAG RICHARD VAN DER SPEK
Deel dit artikel: