OM eist celstraf tegen oud-beveiliger Wilders

DEN HAAG - Faris K. moet als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt vijf maanden de gevangenis in voor het lekken van informatie over PVV-leider Geert Wilders. De 37-jarige man moest zich maandagochtend voor de rechter verantwoorden.

K. zat bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) en was onder meer betrokken bij de beveiliging van Wilders. K. deed binnen de DBB belast de omgevingsscans voor de beveiliging van de PVV-leider en ook van andere niet nader genoemde personen die beveiligd werden.

De verdachte zou behalve over Wilders ook informatie hebben gedeeld over het bezoek aan Nederland van een van de dochters van Barack Obama, die toen nog president van de VS was. Ook wordt hij verdacht van schending van het ambtsgeheim, omdat hij in politiesystemen keek voor privédoeleinden. K.'s advocaat Peter Plasman liet eerder al weten dat hij 'enkel stoer had gedaan tegen vriendinnen: hij was iets te loslippig geweest'.

Eerder veroordeeld

De politiemedewerker werd februari 2017 opgepakt, midden in de campagnetijd voor de Tweede Kamerverkiezingen. Wilders legde daarop tijdelijk zijn campagne stil.

In 2008 was K. al veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 100 uur wegens het opzettelijk schenden van zijn ambtsgeheim. Hij werkte toen voor de politie in Utrecht.

Meer over dit onderwerp:
WILDERS BEVEILIGING
Deel dit artikel: