Eis 5 jaar cel en tbs voor agressieve Gouwenaar verdacht van brandstichting

GOUDA - Voor onder meer brandstichtingen in een coffeeshop en kapperszaak in Gouda en een inbraak in een vakantiepark in Reeuwijk moet de 28-jarige Gouwenaar Abdelalim D. 5 jaar de cel in. Dat eiste het Openbaar Ministerie maandag bij de rechtbank in Den Haag. Daarnaast zou hij TBS met dwangverpleging moeten krijgen.

De Gouwenaar stond terecht voor negen strafbare feiten, waaronder brandstichting bij coffeeshop de Vriendschap aan de Cappenersteeg in november 2017 en één bij kapperszaak Allure Hairstyling aan de Lage Gouwe in oktober 2017 in Gouda.

Voorafgaand aan de brand in de coffeeshop zou een kale man er de toegang zijn geweigerd door een beveiliger. 'Dat wordt nog leuk. Morgen hebben jullie geen coffeeshop meer', zou de bezoeker hebben gezegd. Op de camerabeelden is te zien hoe iemand die avond twee colaflessen met motorbenzine naar binnen giet, waarna kort daarop brand uitbreekt.

Beveiliger heeft verdachte herkend

De beveiliger van de coffeeshop zegt D. te herkennen. De witte sportsokken en de schoenen die de Gouwenaar droeg die avond, stonden ook op de camerabeelden van de brandstichter bij de coffeeshop. De brandweer vermoedt dat dezelfde persoon ook verantwoordelijk is voor de brand bij de kapperszaak een maand eerder, omdat daarbij ook een fles werd gebruikt. DNA van D. zat verder op een tas die na de brand bij de kapper werd aangetroffen. De verdachte ontkent betrokkenheid bij de branden. De inbraak in vakantiepark Landal Greenparks in Reeuwijk en de bedreiging van een  gevangenismedewerker geeft D. wel toe.

Volgens  de officier van justitie reageert de verdachte 'extreem gewelddadig' wanneer hem iets niet zint. Ook vlak voor de brandstichting bij de kapperszaak zou hij ruzie hebben gehad met de eigenaresse. 'Hij is niet het braafste jongetje van de klas, ik schrik ook van zijn gedrag', zei de advocate van D. maandag tijdens de zitting. Maar de verdenkingen zijn volgens haar gebaseerd op 'roddel en achterklap'. De raadsvrouw wil dat de verdachte wordt vrijgesproken van de meeste feiten.

Schadevergoeding

De aanklaagster wil naast de celstraf en tbs, dat de Gouwenaar een schadevergoeding van bijna 1500 euro betaalt aan een bewoner naast de kapperszaak. De brand zou een grote impact op zijn gezin hebben gehad. Ze zouden 's nachts zijn omsloten door rook en met kleine kinderen moest het gezin hals over kop de woning verlaten.

Uitspraak over twee weken.

LEES OOK: Politie zoekt getuigen van brand in Goudse kapperszaak

Meer over dit onderwerp:
GOUDA
Deel dit artikel: