Definitief verbod pulsvissen per 1 juli 2021

DEN HAAG - Het totaalverbod per 1 juli 2021 op de pulsvisserij is definitief. Een ultieme poging van Nederlandse parlementariƫrs om een Europees verbod op het vissen met stroomstootjes voor de Nederlandse pulsvissers tegen te houden is in het Europees Parlement gestrand.

Het parlement stemde met 571 voor, 60 tegen en 20 onthoudingen voor een groot pakket maatregelen in de visserij waarvan het pulsverbod onderdeel is. In onze regio varen vijftien schepen met pulstuig. Dat is tussen de vijftien en twintig procent van de hele vloot van Scheveningen en Katwijk.

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) probeerde in samenwerking met Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Jan Huitema (VVD) in een laatste reddingspoging het parlement te laten instemmen met een voorstel om het vissen met stroomstootjes volledig vrij te geven in de EU. Daar ging het parlement echter niet in mee.

Gitzwarte dag

Volgens Van Dalen wordt door het besluit 'de nek omgedraaid van deze gezinnen’, waarbij hij, gekleed in Urker visserstenue, in het parlement een foto omhoog hield van een Urker vissersfamilie. Schreijer-Pierik zei dat het 'een gitzwarte dag in de geschiedenis van de EU-besluitvorming' is.

Ongeveer tachtig Nederlandse kotters hebben nu een ontheffing om te vissen met een sleepnet (de pulskor) dat de zeebodem niet omwoelt. Naar verwachting mogen hooguit vijftien Nederlandse vissers nog tot het definitieve verbod medio 2021 blijven werken met de pulstechniek, maar zijn anderen al deze zomer hun vergunningen kwijt.

Slecht voor het milieu

'Als straks de pulskor-techniek verdwijnt, moeten vissers weer zware kabels over de zeebodem slepen om de platvis van de bodem te krijgen. Dat beschadigt de zeebodem, kost véél meer brandstof en dus véél meer CO2-uitstoot', benadrukt Schreijer-Pierik.

LEES OOK:

Meer over dit onderwerp:
PULSVISSEN VERBOD VISSERS VISSERIJ PULSVISSERIJ
Deel dit artikel: