Gratie voor moordenaar Delft (6 doden) komt dichterbij

DEN HAAG - Het lijkt erop dat gratie binnen handbereik ligt voor zesvoudig moordenaar Cevdet Yilmaz. Woensdag bepaalde de rechter dat minister Dekker van Rechtsbescherming zijn gratieverzoek opnieuw moet bekijken. Volgens de rechter heeft de Staat geen goede argumenten om Yilmaz geen gratie te verlenen.
Eerder besliste het gerechtshof al dat zesvoudig moordenaar Yilmaz gratie moet krijgen. De minister heeft dat tot nu toe altijd afgewezen. De nu 63-jarige schutter kreeg levenslang omdat hij in 1983 zes mensen doodschoot in het Delftse café ’t Koetsiertje.
Yilmaz probeerde via de rechter de minister dwingen tot het afgeven van zo'n positief advies. Dat is nodig zodat de koning gratie kan verlenen. De Staat heeft tot nu toe geweigerd om Yilmaz gratie te verlenen, vanwege de 'schrijnende situatie van de slachtoffers en de nabestaanden.'

'Geen kans op herhaling'

Volgens de rechter klopt dit argument niet en moet de minister kijken naar de argumenten van het gerechtshof. Volgens het hof is geen kans op herhaling, heeft hij lang genoeg vastgezeten en weegt de 'schrijnende situatie' van de nabstaanden niet zwaarder dan de noodzaak om Yilmaz vast te houden.
Tijdens de schietpartij in 1983 begon Yilmaz om zich heen te schieten, na een beledigende opmerking, en raakte hij tien mensen. Zes van hen, onder wie een moeder en haar twaalfjarig dochtertje, overleefden de aanslag niet

Buiten de kliniek

In 2001 werd Yilmaz vanuit de gevangenis overgeplaatst naar een TBS-kliniek. Met rechtszaken wist hij daarna af te dwingen dat hij op begeleid en onbegeleid verlof mocht. Sinds enige tijd mag hij ook onder toezicht buiten de kliniek wonen, bij zijn gezin. Ook heeft hij een baan.
Voor Yilmaz is dat niet voldoende. Hij vindt dat hij gratie moet krijgen, zodat hij weer helemaal vrij man is. Yilmaz zou met zijn vrouw willen terugkeren naar Turkije.

Advocaat

'Dit had twaalf jaar geleden al moeten gebeuren', laat de advocaat van Yilmaz, Romke Wybenga weten in een eerste reactie aan Omroep West. Hij wil nog niet vooruitlopen op de zaken maar met dit vonnis heeft hij goede hoop op gratie. 'Het lijkt logisch dat minister positief adviseert en de lijn van het hof volgt.'
Deze beslissing van de rechter betekent niet dat minister Dekker nu een positief besluit moet nemen. Hij mag opnieuw een besluiten om het verzoek af te wijzen, maar dan moet hij met nieuwe argumenten komen.