Bewoners ontplofte Haagse huizen betalen minder belasting

De woningen aan de linkerkant worden dichtgetimmerd.
De woningen aan de linkerkant worden dichtgetimmerd. © Rakesh Poeran
DEN HAAG - De bewoners van de woningen aan de Jan van der Heijdenstraat in Den Haag die na de gasexplosie van eind januari gesloopt zijn, hoeven dit jaar geen onroerendezaakbelasting (ozb) te betalen. Hetzelfde geldt voor de rioolheffing en afvalstoffenheffing.
Hart voor Den Haag/Groep De Mos vond de opstelling van de gemeente in dit specifieke geval te strikt en had daarom verzocht om deze kwijtschelding. De directeur der Gemeentebelastingen is bevoegd om in uitzonderlijke gevallen heffingen terzijde te schuiven.
'Naar de mening van deze directeur doet zich ten aanzien van de gesloopte woningen een uitzonderlijke situatie voor en zullen voor deze woningen de aanslagen ozb, rioolheffing eigenaar en afvalstoffenheffing voor het jaar 2019 achterwege blijven', schrijft het stadsbestuur.

'Menselijke beslissing'

Hart voor Den Haag/Groep De Mos is hier blij mee. 'Dit is de enige juiste en menselijke beslissing', meent raadslid Ralf Sluijs. 'Deze mensen hebben een ongelooflijk drama meegemaakt en verdienen al onze steun.'
De woningen aan de Jan van der Heijdenstraat zijn inmiddels gesloopt. De laatste keer dat de Haagse ozb bij uitzondering werd kwijtgescholden, was in 1992. Toen na een brand in pension De Vogel.