Na Den Haag heeft ook Zoetermeer jaarlijks tekort op jeugdzorg

ZOETERMEER - Den Haag is niet de enige gemeente die een jaarlijks tekort op de jeugdzorg heeft. Ook Zoetermeer is geconfronteerd met een aanzienlijk tekort op het budget voor de jeugdzorg. Dat blijkt uit de jaarrekening die de gemeente Zoetermeer woensdag heeft gepresenteerd.

Een dag eerder bleek dat de gemeente Den Haag een jaarlijks tekort van 22 miljoen euro op de jeugdzorg en de maatschappelijke zorg, de WMO, heeft. In Den Haag komt dat onder andere door rijksbezuinigingen en door een toename van het aantal gebruikers van de WMO.

In Zoetermeer werd halverwege vorig jaar al duidelijk dat de derde grootste stad van Zuid-Holland afstevende op een tekort van 8 miljoen euro op de jeugdzorg. Maar door tijdelijke maatregelen heeft de gemeente Zoetermeer het verwachte gat gedicht.

Structureel probleem

Toch is er ook positief nieuws te melden: de gemeente had een aantal meevallers. Zo kreeg de gemeente meer geld van het rijk en de opbrengst van de grondverkoop was hoger dan gedacht.

Het probleem van het budget voor de jeugdzorg is daarmee echter nog lang niet opgelost. De gemeente voorziet structureel meer uitgaven dan dat er aan geld binnenkomt. Wethouder Marc Rosier (VVD, Financiën): 'De gemeente wil structureel een positief jaarresultaat behouden en kunnen blijven werken aan de toekomst van onze stad.' Om de uitgaven te beteugelen, werkt het stadsbestuur aan bezuinigingsmaatregelen.

1,7 miljoen in de plus

De jaarrekening van Zoetermeer is uiteindelijk 1,7 miljoen in de plus geëindigd, op een totale begroting van 350 miljoen euro. De bezuinigingsvoorstellen worden eind mei naar de gemeenteraad gestuurd. Begin juni bespreekt de gemeenteraad de financiële situatie van Zoetermeer.

LEES OOK: Tekort in Den Haag door bezuinigingen en meer gebruikers maatschappelijke zorg

Meer over dit onderwerp:
ZOETERMEER MARC ROSIER JAARREKENING JEUGDZORG
Deel dit artikel: