Premier Mark Rutte doopt tulp in Keukenhof: 'Jarenlang bij de brievenbus op gewacht'

LISSE - Hoog bezoek woensdag in de Keukenhof in Lisse. Tussen alle Chinezen, Duitsers en Engelsen liep ineens onze premier Mark Rutte. Natuurlijk was hij daar niet zonder reden, hij mocht namelijk voor het eerst in zijn leven een tulp dopen én vernoemen.
Rutte heeft de tulp vernoemd naar de Canadese veteraan Don White. Hij hielp ons land - samen met nog vele anderen - tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de bevrijding van de Duiters. De premier ontmoette White (die vanwege zijn gezondheid er niet bij kon zijn) al eens in Nederland tijdens Bevrijdingsdag, en sprak ook nog voor hem tijdens een speech in het Canadese parlement.

'Toen ik zijn naam daar noemde, stond het hele parlement op en kreeg hij een minutenlange staande ovatie. Dat emotioneerde hem hevig', vertelt Rutter over dat moment in Canada. 'Aan hem zijn zoveel duizenden mensen dank verschuldigd, van wie er ook heel veel de hoogste prijs hebben betaald.'
Tekst gaat door onder de video

Op zijn bucketlist?

Op de vraag of het dopen van een tulp op zijn bucketlist stond, reageert Rutte grappend: 'Ik heb natuurlijk jarenlang bij de brievenbus zitten wachten tot het verzoek zou vallen, met een klein bosje bloemen. Nee, bucketlist is een groot woord, maar ik vond het wel een hele eer en heel bijzonder om te mogen doen.'
Na het dopen van de tulp kreeg de premier nog een rondleiding door de Keukenhof, en dat ging natuurlijk allemaal niet onopgemerkt. Veel bezoekers wilden met hem op de foto, en daar maakte de minister-president ook zeker even tijd voor. Don White zal, mits zijn gezondheid het toelaat, later dit jaar nog naar de Keukenhof komen.