Door agent neergeschoten Eritreeër alsnog psychiatrisch onderzocht

Schietpartij op de Boomsluiterskade in Den Haag.
Schietpartij op de Boomsluiterskade in Den Haag. © Regio15
DEN HAAG - De 20-jarige Eritreeër Robel S. die begin oktober in het Haagse stadscentrum een pistool richtte op een politieagent, moet voor psychiatrische observatie alsnog naar het Pieter Baan Centrum (PBC). Toen de man een pistool op het hoofd van de agent zette, schoot de agent hem in zijn been.
Eind januari had het Openbaar Ministerie al het verzoek gedaan om de verdachte naar het PBC te sturen. Toen verwierp de rechtbank het verzoek nog, onder meer vanwege de lange wachttijden voor een plek in het PBC. Die lange wachttijden gelden nog steeds, maar de hulpverleners weten zich geen raad met de verdachte.
De man, die nu in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum in Scheveningen verblijft, vindt dat het goed met hem gaat en dat hij geen psychische problemen heeft. Hij laat zich daarom niet behandelen.

Geen identiteitskaart

Vorig jaar oktober zat de Eritreeër aan de Nieuwe Haven in Den Haag een biertje te drinken toen een agent hem aansprak. Hij had geen identiteitskaart op zak en begon te rennen, maar werd op de de Boomsluiterskade bijgehaald door de politieman. Op dat moment trok de 20-jarige een schietklaar pistool, waarop de agent zijn dienstwapen trok en hem in de knie schoot.
De agent zag dat de Eritreeër het pistool van twee meter afstand op zijn hoofd richtte en voelde zich zwaar bedreigd. Hij zal tijdens de inhoudelijke zitting een schadevergoeding eisen. Het is nog niet bekend wanneer die zitting zal plaatsvinden.