Nieuws

Westlandse kwekers willen op grote schaal wiet gaan verbouwen

WESTLAND - Kwekerijen in het Westland zeggen dat ze miljarden mislopen, omdat ze van de wet geen medicinale wiet mogen verbouwen. Daarom willen ze dat premier Rutte de regels gaat veranderen. De NOS meldt dat. Als de kwekers toch cannabis mogen verbouwen, zouden ze hun omzet kunnen vervijfvoudigen naar zo'n 40 miljard euro.
Volgens de kwekers is het hoog tijd voor een nieuw product in de Westlandse kassen. 'Het gaat niet zo heel erg goed met het Westland', zegt Wouter Kuiper, directeur van kassenbouwer KUBO tegen de NOS. 'We hebben nu overproductie. En we kampen met concurrentie van groente en fruit uit andere Europese landen en Afrika.'
Omdat het verbouwen van medicinale wiet op grote schaal niet is toegestaan in Nederland wijken kwekers nu met hun kennis en vaardigheden uit naar het buitenland. Naar Canada bijvoorbeeld. Daar is de wietindustrie booming sinds het recreatief gebruik van wiet is gelegaliseerd.

'Kennis bij tuinders aanwezig'

Glastuinbouw Nederland vindt dat teelt van medicinale wiet gelegaliseerd moet worden. 'Je ziet dat de kennis bij tuinders aanwezig is. Als zij medicinale wiet willen gaan telen, zijn wij daar ook voorstander van’, reageert woordvoerder Jakoline van Straalen. De wet moet dan wel worden aangepast, want nu is het nog verboden. Glastuinbouw Nederland, dat 70 procent van de sector vertegenwoordigt, zal dit nieuwe standpunt voortaan dan ook uitdragen.
De legale cannabisproductie in Nederland is nu beperkt tot het 'staatswietbedrijf' Bedrocan. Dat werkt in opdracht van een overheidsinstantie. Het kabinet wil in maximaal tien gemeenten gaan experimenteren met legale wietteelt. Naar verluidt heeft een aantal Westlandse tuinders woensdagmorgen met Mark Rutte over de kwestie gepraat.