Instellingen

Den Haag wil meer duurzame daken: 'Je geld levert op je dak meer op dan bij de bank'

De officiële aftrap.
De officiële aftrap. © Lot van Bree
De zonnepanelen geven voldoende stroom voor zo’n 270 huishoudens.
De zonnepanelen geven voldoende stroom voor zo’n 270 huishoudens. © Lot van Bree
DEN HAAG - Den Haag wil meer daken die bijdragen aan het opwekken van energie, tegengaan van hittestress of het verwerken van regenwater. Daarom is de Haagse Duurzame Dakenjacht donderdagmiddag afgetrapt door wethouder Liesbeth van Tongeren met de opening van een zonnepanelendak op een bedrijvenpand in het Haagse Loosduinen.
Het geopende zonnepanelendak bestaat uit ruim 3200 panelen die voldoende stroom geven voor zo'n 270 huishoudens. 'Als ik onze daken blauw zie schitteren word ik blij', legt Van Tongeren uit. 'Bewoners zijn trots op hun groene daken. Je helpt het milieu, je zorgt voor schone energie en je geld levert op je dak meer op dan bij de bank.'
De gemeente Den Haag helpt zodat op elk dak zon of groen kan komen. Ze ondersteunt projecten financieel of biedt hulp bij het aanvragen van subsidie bij het Rijk of de provincie. Dat geldt voor initiatieven van bewoners, bedrijven, sportclubs en bijvoorbeeld daken boven parkeerterreinen.

Zonnepanelen op gemeentepanden

De gemeente geeft hierbij zelf het goede voorbeeld door zonnepanelen op daken van gemeentepanden te plaatsen om energie op te wekken. Door groene beplanting op daken wordt de lucht schoner en kan regenwater beter worden afgevoerd. Met het wit maken van daken kan de zon beter worden weerkaatst. Dit gaat de warmte in de stad tegen.