Ruim honderd boetes bij grote actie in Den Haag

Een handhaver van de gemeente legt beslag op een auto.
Een handhaver van de gemeente legt beslag op een auto. © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - De gemeente, politie, brandweer en HTM hebben woensdag een grote handhavingsactie gehouden in de Haagse wijken Oude Centrum en Zeeheldenkwartier. Bij de controle van voertuigen, huizen, horecapanden en het openbaar vervoer werden in totaal 126 boetes uitgedeeld en werden vier mensen opgepakt. Ook werd er ruim twintigduizend euro aan niet betaalde belastingen geïncasseerd.
De politie controleerde samen met de gemeentelijke belastingdienst, de brandweer en het parkeerteam van de gemeente honderden voertuigen. Op zes auto's is beslag gelegd, deze staan nu met een wielklem in de wijk. Twee andere auto’s zijn weggesleept.
Het parkeerteam deelde 74 bekeuringen uit voor niet-betalen of fout parkeren. Het team reed met een scanauto door de wijken en controleerde via kentekens ook of er geen parkeerrekeningen meer open stonden. De politie heeft twee mensen aangehouden voor rijden onder invloed, tien personen kregen een bekeuring voor onder andere bellen tijdens het rijden, te hard rijden en rijden zonder rijbewijs.

Controle openbaar vervoer en woonfraude

De HTM-controleurs vonden 42 zwartrijders. Ook werden er twee mensen aangehouden, van wie één door de vreemdelingenpolitie. Tijdens de controle van de HTM werden eieren gegooid naar de controleurs. Het is nog onbekend wie dit heeft gedaan.
De Haagse Pandbrigade controleerde achttien panden. Bij elf panden waren verschillende misstanden, hierbij ging het vooral om illegale bouw. Van twaalf personen wordt nog onderzocht of zij zelf op het adres wonen of dat er sprake is van illegale onderhuur. Ook is er zeven keer geconstateerd dat huurders een te hoge huurprijs betalen. Het gemeentelijke huurteam geeft deze huurders hulp en advies.

Horeca

Ook de plaatselijke horeca ontsnapte niet aan de actie: tien zaken werden onderzocht. Bijna allemaal voldeden zij aan de vergunningsvoorwaarden. Ook controleerde een preventiespecialist van de brandweer de brandveiligheid en gaf deze ondernemers advies over het verbeteren van deze veiligheid.
De actie volgde op signalen van bewoners en ondernemers uit de wijken over overlast, misstanden en mogelijke criminaliteit.