Monster, Kijkduin en Scheveningen verliezen Blauwe Vlag

REGIO - Op de stranden van Kijkduin, Scheveningen en Monster mag deze zomer niet meer de Blauwe Vlag worden gehesen, die staat voor een 'uitstekende' zeewaterkwaliteit. De Nationale Jury Blauwe Vlag beoordeelt het water wel als 'goed', maar dat is niet goed genoeg voor een vlag.

Officieel wordt op 9 mei pas bekendgemaakt op welke stranden de Blauwe Vlag dit jaar mag wapperen, maar duidelijk is nu al dat Kijkduin, Monster en Scheveningen niet tot de genomineerden behoren, en daarmee dus hun vlag kwijtraken. Ook op het strand van Katwijk is de vlaggenmast leeg, omdat daarvoor geen aanvraag is ingediend.

In 2018 zijn meerdere metingen gedaan van de kwaliteit van het zeewater. Bij een tweetal van die metingen werd een grotere hoeveelheid van de E-coli bacterie, ofwel poepbacterie, aangetroffen dan andere jaren. Erik van Dijk van de Nationale Jury Blauwe Vlag weet niet precies waardoor dit komt: 'Het kan komen door de droge zomer waarbij een harde regenbui ineens heel veel uitwerpselen van dieren naar zee heeft afgevoerd. Maar ook door andere rioolsystemen in nieuwbouwhuizen of doordat schepen voor de kust ineens veel hebben geloosd. Dat moet nu worden uitgezocht.' Van Dijk benadrukt dat het om een paar momentopnames gaat en dat 'zeker niet het hele strand bezaaid ligt met stront'.

Noorden van de regio

De stranden bij Wassenaar en Noordwijk behouden het keurmerk mogelijk wel. De Wassenaarse slag, Badstrand Noordwijk, de Duindamseslag en de Langevelderslag worden voorgedragen door de nationale jury. Begin mei krijgen zij de uitslag te horen van de internationale jury.

LEES OOK: Zonnebrand mee: het wordt een stralend paasweekend