De Blauwe Vlag: wat is het en wat heb je eraan?

Afkoelen in het water tijdens warme zomer van 2018
eigen foto van Govert
DEN HAAG - Scheveningen, Kijkduin en Monster mogen dit jaar geen Blauwe Vlag meer hijsen. Wassenaar en Noordwijk maken nog wel kans. De Blauwe Vlag betekent dat het zeewater 'uitstekend' is. Maar wat betekent dat precies? En kan je nog wel lekker zwemmen in zee?

Wat betekent de Blauwe Vlag?

Een Blauwe Vlag op het strand geeft aan dat de kwaliteit van het zeewater uitstekend is. Stranden die een Blauwe Vlag krijgen hebben naast goed zwemwater onder andere ook een schoon strand met genoeg prullenbakken en wc's, reddingsmaterialen en een EHBO-post. Het doel van het Blauwe Vlag-programma is om overheden, ondernemers en recreanten te blijven betrekken bij de zorg voor schoon en veilig water.
Waar hangt 'ie?
Meestal hangt de Blauwe Vlag bij een reddingspost. Op de vlag staat het jaartal waarop de vlag is uitgegeven. Op de Blauwe Vlag van dit jaar staat dus 2019.
Wat heb ik er aan?
Volgens de organisatie achter de Blauwe Vlag is voor de toerist de vlag het internationale symbool van herkenning en kwaliteit voor goede schone stranden met goede waterkwaliteit. De vlag laat zien of de gemeenten het goed voor elkaar hebben op thema's als waterkwaliteit, veiligheid en informatievoorziening.
Kan ik nog wel zwemmen bij Kijkduin, Scheveningen en Monster?
'Ja, absoluut', zegt Erik van Dijk van de Nationale Jury Blauwe Vlag. In 2018 zijn meerdere metingen gedaan van de kwaliteit van het zeewater. Bij een twee van die metingen werden een grotere hoeveelheid van de poepbacterie E-coli aangetroffen dan andere jaren. Daarom krijgen deze stranden geen Blauwe Vlag. 'Ik wil benadrukken dat de gemeenten hun best doen', zegt Van Dijk. Kijkduin, Scheveningen en Monster zitten nog wel in de classificatie goed in plaats van uitstekend. 'En klasse goed is ook goed. Het is niet dat je tussen de drollen zwemt.'
Hoe kan het dat Monster, Scheveningen en Kijkduin geen Blauwe Vlag meer hebben en Wassenaar en Noordwijk mogelijk wel?
Van Dijk weet niet precies waardoor dit komt: 'Het kan komen door de droge zomer waarbij een harde regenbui ineens heel veel uitwerpselen van dieren naar zee heeft afgevoerd. Maar ook door andere rioolsystemen in nieuwbouwhuizen of doordat schepen voor de kust ineens veel hebben geloosd. Dat moet nu worden uitgezocht.' Van Dijk benadrukt dat het om een paar momentopnames gaat en dat 'zeker niet het hele strand bezaaid ligt met stront'.